ГоловнаЕкономікаФінанси

Нацбанк боротиметься з чорним ринком валюти разом із силовиками

Нелегальні торговці завищують ціни на долар США

Нацбанк боротиметься з чорним ринком валюти разом із силовиками
Фото: Макс Левин

Нацбанк України звернувся до силовиків за допомогою в боротьбі з чорним ринком валюти, пише Reuters з посиланням на слова голови відомства Валерії Гонтаревої.

"Минулого тижня ми створили міжвідомчу групу, покликали всіх силовиків. У нас був генеральний прокурор, голова СБУ, керівник міліції, фінмоніторинг, митниця і податкова. Тільки спільними силами разом з правоохоронними органами ми можемо це зупинити", - сказала Гонтарева на "круглому столі" в понеділок.

Щоб стримати падіння курсу гривні щодо долара США, Нацбанк ввів ряд адміністративних обмежень на валютному ринку, одночасно він проводить валютні аукціони з продажу долара банкам. НБУ рекомендує банкам індикативний курс на рівні 12,95-13 гривень за $1. На початку року курс тримався на рівні близько 8 гривень за долар.

Валерія Гонтарева сказала, що минулого четверга НБУ продав $60 мільйонів для поповнення банківських обмінних пунктів. З урахуванням обмежень на продаж $200 в одні руки, цих грошей мало б вистачити на задоволення попиту з боку населення. Гонтарева запропонувала купити цю суму в найближчому банку.

"Якщо банк, який купив валюту на аукціоні, нам з вами її не запропонує, то це буде прекрасний привід, щоб цей банк оштрафувати", - сказала Гонтарева.

Однак операціоніст найближчого відділення банку (ним виявився "Сбербанк России") відмовилася продати валюту і пояснювати причини своєї відмови.

Нагадаємо, будинок Гонтаревої закидали яйцями.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram