ГоловнаЕкономікаФінанси

Росія пригрозила достроково зажадати $3 млрд за позикою Януковича

Сілуанов заявив, що держборг України щодо ВВП може перевищити 60%

Росія пригрозила достроково зажадати $3 млрд за позикою Януковича
Антон Силуанов
Фото: ru.g20russia.ru

Міністр фінансів Росії Антон Сілуанов пригрозив, що Росія може достроково зажадати $3 млрд за українськими єврооблігаціями, випущеними наприкінці 2013 року.

Про це він сказав "Ведомостям", коментуючи кримінальну справу проти екс-міністра фінансів України Юрія Колобова.

"Кримінальні справи почали з'являтися тоді, коли наші сусіди усвідомили, що порушують умови однієї з ковенант про неперевищення коефіцієнта боргу до ВВП у 60%", - сказав він. Статистики за третій квартал наразі немає, додав Сілуанов, але він має відчуття, що цю норму могли перевищити. У такому разі Росія отримає право вимагати дострокового погашення паперів.

Нагадаємо, вчора СБУ заявила, що Мінфін на чолі з Колобовим, порушуючи вимоги закону про бюджет 2013 року, випустив наприкінці минулого року єврооблігації на суму $3 млрд коштом Фонду національного добробуту РФ, а також перерахував $450 тис. VTB Capital plc за їх розміщення.

Ці гроші мали стати першим траншем допомоги з боку Росії, про яку домовився колишній президент Віктор Янукович у грудні 2013 року. Папери випустили під 5% річних на два роки. Термін їхнього погашення настає в кінці 2015-го.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram