ГоловнаЕкономікаДержава

Мінфін Росії оцінив збитки від санкцій

Також Росія втратила на зниженні ціни на нафту

Мінфін Росії оцінив збитки від санкцій
Фото: www.dw.de

Збитки для платіжного балансу Росії через запровадження санкцій і зниження цін на нафту становили 4 відсоткових пункти ВВП.

Про це голова департаменту довгострокового стратегічного планування Мінфіну Максим Орєшкін повідомив на конференції Fitch, передає "Интерфакс".

За оцінками Орєшкіна, зростання геополітичної напруженості коштувало 2 в.п ВВП, ще близько 2 в.п ВВП Росія втратила на зниженні ціни на нафту марки Urals від $110 до $93 з початку другого кварталу 2014 року. У річному виразі таке зниження ціни на нафт означає зниження експорту на $55 млрд.

За його словами, нинішнє падіння цін на нафту є структурним - воно пов'язане з ростом виробництва нафти і відновленням видобутку в Лівії. За словами представника Мінфіну, різкого падіння цін на нафту, як і різкого зростання, найближчим часом чекати не варто: паливо стабілізується на позначці $90 за барель.

Світовий банк виступив 24 вересня з прогнозом з приводу майбутнього російської економіки, згідно з яким країну може чекати стагнація або навіть рецесія, якщо влада не проведе структурні реформи. Базовий сценарій передбачає, що Росію чекає стагнація: прогнозоване зростання становить 0,5% в 2014 році, 0,3% і 0,4% в 2015 і 2016 роках.

Песимістичний сценарій передбачає наростання напруженості, в результаті чого в економіці настане тривала рецесія.

Оптимістичний сценарій Світового банку передбачає незначне пожвавлення економіки завдяки ослабленню геополітичної напруженості і скасування всіх санкцій до кінця 2014 року.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram