ГоловнаЕкономікаДержава

Лебедєв умисно зірвав контракт на поставку БТР в Ірак, - екс-заступник голови "Укроборонпрому"

Найбільший збройовий контракт перехопила Росія

Максим Глущенко, екс-заступник концерну "Укроборонпром" стверджує, що найбільший в історії України контракт на поставку в Ірак БТР-4 можна було врятувати, але зробити це не дозволив тодішній міністр оборони. Про це військовий експерт заявив в інтерв'ю газеті "Сегодня".

"Контракт з Іраком на поставку БТР-4 і військово-транспортних літаків Ан-32 був найбільшим за всю історію незалежної України - $500 млн. Всього наша країна могла заробити на ньому $2,5 млрд - величезну суму!" - розповів Максим Глущенко.

За його словами, на жаль, контракт зірвали, і провину за це мусять розділити тодішній міністр оборони і його вірний підлеглий, який був главою "Укрспецекспорту" і "Укроборонпрому". У 2013 році, коли іракський контракт зірвали, Міноборони очолював Павло Лебедєв, а "Укроборонпром" - Сергій Громов.

Причиною зриву домовленостей, стало бажання нажитися на угоді, впевнений Глущенко. Ліквідовано "дочку" "Укрспецекспорту", яка укладала і виконувала іракський договір. "Її прибрали, щоб перенаправити комісійні на інші, "свої" фірми. Йшлося про 25 відсотків від суми угоди!" - зазначив Глущенко.

За словами колишнього заступника "Укробоорнпрому", запропонований ним план з порятунку контракту і відновлення реноме України на міжнародному ринку озброєнь тодішнє керівництво відкинуло.

Нагадаємо, в 2012 році Ірак заявив про виявлені дефекти в поставлених Україною БТР-4, а навесні 2013 року відмовився брати чергову партію. Після зриву домовленостей, вивільнену нішу на ринку озброєнь змогли зайняти російські оборонні підприємства.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram