ГоловнаЕкономікаФінанси

Молдова розкрила схему виведення $18 млрд з Росії

До відтоку капіталу залучено 21 російський банк і 100 компаній

Молдова розкрила схему виведення $18 млрд з Росії

Правоохоронні органи Молдови розкрили схему нелегального виведення капіталу з Росії на суму майже 700 млрд рублів (приблизно $18 млрд за нинішнім курсом).

Про це пише газета "Ведомости" з посиланням на листи молдавських органів в російське МВС.

Схема працювала таким чином: іноземні компанії укладали договори позик, згідно з якими російські компанії нібито отримували позики на сотні мільйонів доларів (від $100 млн до $875 млн) або виступали щодо них поручниками. Зобов'язання з цих фіктивних боргів не виконувалися, і тоді кредитори зверталися до судів Молдавії, які ухвалили рішення про стягнення коштів з російських компаній. Молдавські суди причетні до схеми, оскільки поручниками за кредитами виступали громадяни цієї країни.

Ось конкретний приклад: офшорна фірма Westrburn Enterprises з Великобританії з рахунками в молдавському BC Moldindconbank і латвійському Trasta Komercbanka нібито видала іншому офшору Ksiliana Group $500 млн на 12 місяців. Для гарантії виконання зобов'язань залучено громадянина Молдавії, який знайшов позичальникові поручників - чотири російські ТОВ. Якщо боржник не виконував свої зобов'язання, гроші мали виділити поручники і гарант.

Таким чином капітал з березня 2011-го по квітень 2014 року виводили приблизно через 100 компаній, які тримали гроші в 21 банку РФ. Кошти йшли на адресу 19 компаній, зареєстрованих у Великобританії, Новій Зеландії, Белізі.

Нагадаємо, що прем'єр-міністр Арсеній Яценюк заявляв, що за президента Віктора Януковича в офшори вивели $70 млрд.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram