ГоловнаЕкономікаДержава

Збиток через бої на Донбасі перевищив 30 млрд грн

РНБО оприлюднила докладні дані про руйнування на сході України

Збиток через бої на Донбасі перевищив 30 млрд грн
Фото: www.62.ua/страница на Facebook Вячеслава Гуменного

Економічні втрати України через бойові дій на Донбасі становлять понад 30 млрд грн.

Про це повідомила РНБО України.

Станом на 1 вересня в Донецькій і Луганській областях зруйновано або пошкоджено десятки шкіл, лікарень, промислових і адміністративних об'єктів на загальну суму 4,788 млрд грн. Без житла залишилися понад 710 тис. осіб, у Донецькій області зруйновано або пошкоджено 4740 житлових будинків, в Луганській - понад 690. Їх відновлення вимагає 1,57 млрд грн.

Пошкоджено 962 кілометри доріг, 24 мостів і шляхопроводів, їх відновлення коштуватиме 2,153 млрд грн. На залізниці потрібно 880 млн грн, на об'єкти тепло-і водопостачання - 70 млн грн, на об'єкти електротранспорту в містах - 8,8 млн грн. оцінити вартість руйнувань в аеропортах Донецька і Луганська наразі не можливо.

Всі сім ТЕС на Донбасі отримали пошкодження, причому Слов'янську станцію зупинено повністю, Луганську - частково. Їх відновлення коштуватиме 693 млн грн. Ремонт пошкоджених газопроводів та об'єктів газової інфраструктури вимагає ще 500 млн грн. З 93 шахт на Донбасі працюють тільки 24, на 58-ми лише відкачується вода, 11 шахт повністю затоплено. Оцінити збитки вугільної галузі через бої наразі не можливо.

У мільярди гривень оцінюються збитки, завдані навколишньому середовищу Донбасу. 18 млрд грн податків недоотримає Україна від Луганської та Донецької областей.

В цілому за оцінкою РНБО, лише прямі економічні збитки України від війни на Донбасі можна оцінити в 30 млрд грн (без урахування аеропортів і шахт).

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram