ГоловнаЕкономікаФінанси

В Актабанк увійшла тимчасова адміністрація (оновлено)

НБУ виявив підозрілі операції банку з готівковою валютою

В Актабанк увійшла тимчасова адміністрація (оновлено)
Фото: aktabank.com

Національний банк визнав неплатоспроможним дніпропетровський Актабанк. Про це повідомила прес-служба Фонду гарантування вкладів.

Це доволі великий банк, за розміром активів він займав 38 місце в Україні, а за класифікацією НБУ належав до третьої групи (середні банки). Станом на 1 липня активи банку становили 5 млрд грн, кредитний портфель - 3 млрд грн, власний капітал - 418 млн грн. Січень-червень банк закінчив із чистим прибутком 113 тис. грн, за 2013 прибуток банку становив 535 тис. грн.

Прес-служба Національного банку повідомила, що проблеми банку виявили ще в травні цього року, коли банк перевірявся на предмет відмивання грошей і фінансування тероризму. Інспектори виявили, що Акта здійснює масштабні операції з готівковою інвалютою, що не властиво банкам з таким розміром активів. Також встановили деяких клієнтів банку, які регулярно знімали ці гроші.

У липні Актабанк видав великі ризиковані кредити, що створило додаткові проблеми. У підсумку у вересні НБУ зарахував Акту до проблемних банків і ввів свого куратора, оскільки не помітив у акціонерів банку бажання рятувати установу. У результаті банк визнано неплатоспроможним.

Від сьогодні в ньому працює тимчасова адміністрація під керівництвом експерта фонду Юлії Приходько. Термін зовнішнього управління - до 17 грудня.

Актабанк став 18 неплатоспроможним банком із початку року.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram