ГоловнаЕкономікаБізнес

"Нафтогаз" взимку може відключити газ хімзаводам

Україні не вистачає 5-6 млрд кубометрів газу

"Нафтогаз" взимку може відключити газ хімзаводам
Фото: www.nedelia.lt

"Нафтогаз України" взимку може відключити газ хімічним підприємствам, для яких він не є сировиною.

Про це сказав заступник голови НАКу Олександр Тодійчук на "Радіо Свобода".

"У нас є сценарій, за яким певні промислові об'єкти, що не є критичними для життєзабезпечення нашої держави, можуть відключати. Приміром, хімічні комбінати, для яких газ - сировина. Їх можуть на кілька місяців, цих критично холодних, відключати від роботи" , - сказав він.

Як відомо, більшість великих хімпідприємств в Україні контролює бізнесмен Дмитро Фірташ. Це черкаський "Азот", "Рівнеазот", "Стирол" і "Сєверодонецький азот" (останні два знаходяться в зоні АТО і не працюють). Є й непідконтрольні йому хімпідприємства, наприклад, Одеський припортовий завод, який контролює держава, або "Дніпроазот", який входить до сфери інтересів групи "Приват".

Тодійчук при цьому підкреслив, що успішність опалювального сезону залежить переважно від населення, яке має навчитися економити.

Он підкреслив, що дефіцит газу на зиму - близько 5-6 млрд кубометрів, але країна може прожити в таких умовах. "Цей рік може увійти в історію нашої енергетики, якщо ми не отримаємо російського газу. Переговори ведуться. Дефіцит газу зараз становить 5-6 мільярдів кубічних метрів залежно від того, наскільки холодною буде зима. Я не скажу, що ми переживемо зиму абсолютно без російського газу, тому що частина палива у сховищах - це російський газ, який ми закачали навесні", - сказав він.

Нагадаємо, глава "Нафтогазу" порадив українцям утеплювати вікна, щоб не замерзнути взимку.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram