ГоловнаЕкономікаБізнес

Санкції США торкнулися "Газпрому", банків та оборонної промисловості

Опубліковано список компаній, що потрапили під нові санкції

Санкції США торкнулися "Газпрому", банків та оборонної промисловості
Фото: EPA/UPG

Влада США оголосила про набуття чинності нових санкцій проти російських компаній. В опублікований сьогодні Управлінням з контролю за іноземними активами OFAC при Мінфіні США список вперше потрапили "Газпром", ЛУКОЙЛ, "Транснефть", "Газпром нефть" і "Сургутнефтегаз", інформує "РБК".

Санкції забороняють постачати нафтогазовим компаніям товари і технології, необхідні для освоєння родовищ нафти на глибоководних ділянках і арктичному шельфі, а також у сланцевих пластах.

Крім того, у чорному списку згадується низка російських банків - Сбербанк, Банк Москвы, Газпромбанк, НОВАТЭК, "Роснефть", Россельхозбанк, Внешэкономбанк, ВТБ. Громадянам і компаніям США заборонено купувати облігації вищеназваних російських банків з термінами обігу понад 30 днів, а також надавати їм кредити.

Під санкції потрапила держкорпорація "Ростех" і низка підприємств оборонного-промислового комплексу:

  • концерн ППО "Алмаз Антей";
  • ВАТ "Науково-дослідний інститут приладобудування імені В. В. Тихомирова" - головне російське науково-дослідне підприємство з розробки систем управління озброєнням літаків-винищувачів і мобільних зенітних ракетних комплексів;
  • ВАТ "Машинобудівний завод імені М.І.Калініна" - виробник військової техніки, спеціалізується у виробництві пускових установок і зенітних керованих ракет;
  • Митіщинській машинобудівний завод - випускає гусеничні шасі зенітних ракетних комплексів середньої дальності Бук М1-2, Бук М2, Тор-М1 і зенітного гарматно-ракетного комплексу малої дальності Тунгуска М1.
  • Долгопруднененське науково-виробниче підприємство - виробник озброєнь для засобів ППО, розробляє і виробляє зенітні керовані ракети середньої дальності ЗРК Бук-M1, Бук-М1-2, Бук-2 і ЗРК типу Штиль.

Раніше сьогодні новий пакет санкцій проти Росії, які стосуються нафтової галузі, авіабудування і оборонного комплексу, оприлюднила влада Євросоюзу. Зокрема, ЄС ввів нові санкції проти Сбербанку, ВТБ, Газпромбанку, ВЭБ і Россельхозбанку.

З 1 серпня 2014 року всім громадянам і компаніям Євросоюзу заборонено купувати або продавати випущені цими російськими банками нові акції, облігації або "подібні фінансові інструменти" з терміном обігу більш як 90 днів. Згідно з новим документом список обмежень значно розширено - резидентам ЄС заборонено надавати вищеназваним російським банкам інвестиційні послуги, крім того, вони не зможуть здійснювати операції з новими випусками облігацій та інших цінних паперів, випущених з 12 вересня 2014 року з термінами обігу понад 30 днів.

Під нові санкції потрапили також "Роснефть", "Транснефть", "Газпром нефть", "Уралвагонзавод", Об'єднана авіаційна корпорація і холдинг "Оборонпром". Громадянам країн ЄС і європейським компаніям заборонено здійснювати операції з їх цінними паперами строком обігу понад 30 днів. Також цим компаніям заборонено операції з рахунками у європейських банках, інвестиційні консультації, управління портфельними інвестиціями і організація розміщень цінних паперів.

Дев'яти підприємствам оборонно-промислового комплексу Росії влада ЄС заборонили постачати товари та технології подвійного призначення.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram