ГоловнаЕкономікаДержава

Росія змусила Польщу припинити реверс газу в Україну (оновлення)

"Газпром" різко скоротив обсяг постачань до Польщі

Росія змусила Польщу припинити реверс газу в Україну (оновлення)
Фото: money.cnn.com

Сьогодні о 14 годині Польща припинила прокачування газу в Україну через скорочення його постачань із Росії.

Про це заявив голова "Укртрансгазу" Ігор Прокопів, пише РБК-Україна.

"Сьогодні Російська Федерація почала обмежувати постачання газу до Польської Республіки, щоб зірвати реверс із Польщі, який ми отримуємо. О 14:00 поляки припинили реверс в Україну - майже 4 млн кубічних метрів газу", - заявив Прокопів.

За даними польської нафтогазової компанії PGNiG, постачання газу з РФ скоротилися і на українському маршруті, і білоруському. Згідно з повідомленням польської компанії, 8 вересня розбіжність становила 20%, а 9 вересня - вже 24%, пише "Интерфакс".

PGNiG наразі не відомо, скорочення має технічний чи комерційний характер.

ОНОВЛЕННЯ. Згодом Прокопів додав, що Польща попросила "два дні технічної перерви для того, щоб знайти ресурс у себе на ринку, щоб відновити [реверс]". Про це пише "РБК-Україна".

При цьому він повідомив, що Росія створює проблеми і на угорському напрямку реверсу. "По Угорщині дуже маленьке завантаження. Теж попрацювали росіяни. Вони створили штучну ситуацію із ціною газу на ринку Угорщини - близько 400 дол. Це задорого. Тож у зв'язку із ціною там реверсне завантаження - 20-30%", - сказав він.

Нагадаємо, що через Польщу в Україну щодня надходить трохи менше за 4 млн кубометрів газу. Приблизно стільки само йде через Угорщину - близько 3,6 млн кубів. Основні обсяги газу йдуть словацьким маршрутом - близько 26 млн кубометрів на добу. Добовий видобуток в Україні - приблизно 50-55 млн кубометрів.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram