ГоловнаЕкономікаДержава

Владі потрібно займатися трубами, а не піаром, - експерт

Землянський вважає, що Україні терміново потрібна реформа енергетичного сектору

Владі потрібно займатися трубами, а не піаром, - експерт
Фото: Макс Левин

Підвищення тарифів на газ в Україні не обернеться енергозбереженням. Про це заявив незалежний експерт з питань енергетики Валентин Землянський на круглому столі в Інституті Горшеніна.

"Підвищення тарифів на газ ніяк не пов'язане з енергозбереженням або енергоефективністю. Допоки буде існувати радянська система, як нині, доти будь-які підвищення тарифів будуть просто збільшувати тіньовий обіг коштів у цьому секторі. Крім неплатежів і соціального напруження, ви нічого не досягнете. Потрібно змінити правила гри", - заявив він.

"Вам вимкнули воду, вдвічі підняли тариф на оплату газу, бо нібито ми "гріємо тазики". І абсолютно нікого не хвилює, чи є в когось бойлер. Ну не споживає зараз одна квартира з одним мешканцем 10 кубів газу, двоє жителів - 20 кубів", - додав він.

За його словами, необхідна дуже чітка програма, яка повинна враховувати кожного споживача газу в Україні індивідуально.

"Єдине, що можна вітати, - ініціативу пана Ніконова (першого заступника мера Києва - ред.) створити енергопаспорти для кожного будинку в Києві. Ось із цього треба починати, потрібно займатися трубами, а не піаром", - заявив він.

"Горбачов, коли почав перебудову в Радянському Союзі, сказав: почніть перебудову із себе. Для того, щоб Україні оптимізувати всі процеси, потрібно почати вирішення проблем усередині країни. А це боляче, бо в кожному секторі сидять люди, які заробляють реальні гроші, які мають "дах" у всіх міністерствах і відомствах", - додав Землянський.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram