ГоловнаЕкономікаДержава

Експерти вірять, що Україна нормально переживе опалювальний сезон

Дефіцит газу та вугілля великий, але не смертельний

Експерти вірять, що Україна нормально переживе опалювальний сезон
Фото: Макс Левин

Експерти оптимістично оцінюють можливість України пережити цю зиму, незважаючи на нестачу газу та вугілля.

Про це вони заявили на круглому столі в Інституті Горшеніна.

"Я впевнений, що ми зиму переживемо. Так, ресурсу газового буде недостатньо, аналогічно виникла проблема вугільного ресурсу, але вони не смертельні. Просто реально промоделювати ситуації з видами палива, чітко проводити державну політику і чітко довести завдання до органів місцевого самоврядування", - заявив екс-міністр з питань ЖКГ Олексій Кучеренко.

Оптимістично налаштований і Богдан Соколовський, уповноважений президента України з міжнародних питань енергетичної безпеки у 2008-2010 роках. "Я думаю, що цю зиму ми переживемо, буде непросто. Але ця зима буде нас стимулювати", - заявив він. Соколовський стверджує, що Україні не вистачає 10 млрд куб. метрів газу.

Енергетичний експерт Валентин Землянський зі свого боку зазначив, що до цих пір не відома вся глибина проблеми з енергоресурсами в Україні. "Важливо зрозуміти, в якому стані Україна. Але ніхто зараз не говорить реального балансу... Допоки немає цих відповідей, ми не зможемо вирішити проблему", - сказав він.

При цьому член наглядової ради Інституту енергетичних стратегій Юрій Корольчук вважає, що потрібно залишатися оптимістом, хоча цифри дуже песимістичні. "Радше за все, енергетика буде управлятися "з коліс", що дуже погано... І весь тягар цих проблем упаде на населення", - додав він.

Нагадаємо, що з червня цього року Україна не отримує російського газу через неузгодженість питання ціни на газ і його оплати. При цьому у вересні стартували реверсні постачання палива через Словаччину, які частково, але все ж недостатньо покривають дефіцит газу.

На цю проблему також наклався великий дефіцит вугілля, зумовлений бойовими діями на Донбасі.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram