ГоловнаЕкономікаБізнес

РФ погрожує "закрити небо" у відповідь на санкції

Дмитро Медведєв анонсував "асиметричну відповідь"

РФ погрожує "закрити небо" у відповідь на санкції
Фото: EPA/UPG

Прем'єр-міністр Дмитро Медведєв заявив, що Росія може закрити повітряний простір над своє територією, якщо під санкції Заходу підпаде енергетична сфера.

"Якщо будуть санкції, пов'язані з енергетикою, подальші обмеження для нашого фінансового сектору, нам доведеться відповідати асиметрично... Наприклад, обмеження в транспортній сфері. Ми виходимо з того, що маємо дружні стосунки з нашими партнерами, і тому небо над Росією відкрите для прольоту. Але якщо нас обмежують, нам доведеться відповідати. Якщо західні перевізники будуть літати поза нашим повітряним простором, це може обернутися банкрутством багатьох авіакомпаній, які й так балансують на межі виживання", - заявив Медведєв в інтерв'ю виданню "Ведомости".

Нагадаємо, нові санкції Євросоюзу проти Росії передбачають збільшення кількості російських компаній, які не зможуть запозичувати кошти на ринках капіталу. До списку санкцій увійдуть три основні державні нафтові компанії РФ: "Газпром нефть", "Транснефть" і "Роснефть". Їм буде заборонено брати позики в ЄС із терміном погашення більш ніж 30 днів.

Для п'яти банків, контрольованих державою, яким зараз заборонено працювати з європейськими позиковими інструментами з терміном погашення понад 90 днів, цей термін скоротять до 30 днів.

Під санкції ЄС підпадають російські нафтові компанії, проте залишаються недоторканими виробники та експортери газу.

Раніше Євросоюз погодив нові санкції проти Росії, але відклав їх прийняття до понеділка, 8 вересня. Передбачають, що рішення про санкції ухвалять з урахуванням дотримання угоди про перемир'я, а також залежно від політики Росії щодо України.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram