ГоловнаЕкономікаДержава

Україні передбачили скорочення ВВП на 7%

Економіка вповні відчує на собі падіння приватного споживання

Україні передбачили скорочення ВВП на 7%
Фото: autoua.net

2014 року ВВП України скоротиться на 7%, після чого має початися повільне відновлення економіки.

Про це йдеться в прогнозі Міжнародного центру перспективних досліджень.

"На цей рік ми прогнозуємо зниження ВВП на 7% зі збільшенням у наступні роки. І хоча зростання буде прискорюватися, воно не вийде принаймні на той рівень, на який ми впадемо цього року. Тобто плюс 7% протягом наступних трьох років ми не очікуватимемо, хоча деяке поліпшення буде", - розповів на прес-конференції економіст МЦПД Олександр Жолудь, презентуючи економічний прогноз центру.

За його словами, економіка вповні відчує на собі падіння приватного споживання.

"Споживання скоротиться, тому що буде падіння реальних доходів, зростання безробіття, буде зростання цін на імпортні товари, а також через зростання адміністративно регульованих тарифів. Бо якщо в нас підвищуються тарифи, то в нас залишається менше коштів на придбання інших товарів", - сказав Жолудь.

Державне споживання скоротиться менше, ніж приватне, у зв'язку з великими витратами на оборону.

МЦПД також пророкує різке скорочення інвестицій в Україну - на 20%. "Це дуже і дуже погано. Бо якщо сьогодні немає інвестицій, не будуть створені нові робочі місця, нові підприємства і так далі", - заявив Жолудь.

Нагадаємо, що міністр економіки Павло Шеремета, який подав у відставку, передбачає ще мінімум два роки економічного спадання, не враховуючи нинішній.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram