ГоловнаЕкономікаФінанси

Радикальне скорочення держбюджету підтримає курс гривні, - Олександр Савченко

Нацбанк випускає гривню для підтримки бюджету і держкомпаній, що призводить до її девальвації

Радикальне скорочення держбюджету підтримає курс гривні, - Олександр Савченко
Фото: Макс Левин

Депутати та уряд могли б допомогти Нацбанку з підтримкою гривні, якби радикально скоротили витрати держбюджету. Про це LB.ua сказав Олександр Савченко, ректор Міжнародного інституту бізнесу, колишній заступник голови НБУ, колишній заступник міністра фінансів, доктор економічних наук.

"Щоб припинити емісію і, як наслідок, ослаблення курсу гривні щодо основних світових валют, необхідно провести радикальне скорочення бюджету. Не на словах, а на ділі. Мова повинна йти про десятки мільярдів гривень, які треба "порізати", - каже Савченко.

Він пропонує скоротити удвічі кількість державних університетів, тому що "у нас студентів на тисячу випускників у три рази більше, ніж у Німеччині".

"Це ж стосується закриття непотрібних шкіл і лікарень, ліквідації спеціальних пенсій. У нас насправді великі резерви є", - вважає економіст. Він також нагадав, що минулого тижня Кабмін виділив "Нафтогазу" майже 43 млрд гривень у вигляді облігацій, а Нацбанк регулярно підтримує комерційні банки грошима.

Роздутий бюджет - тільки одна з причин ослаблення гривні, каже Олександр Савченко. У курсовому танці також винні керівники Нацбанку, які діють, на його думку, непрофесійно. Зокрема, експортери намагаються не заводити валюту в Україну через вимогу обов'язкової конвертації, щоб не втратити на обміні і девальвації. "У нас по суті існує 1% податок на експорт", - вважає економіст. Йому не подобаються й адміністративні методи управління, які почав застосовувати Нацбанк. Спроба у ручному режимі керувати валютним ринком може дати тільки короткостроковий ефект, але у довгостроковій перспективі тільки погіршить ситуацію.

"Поки що всі ходи Нацбанку я можу назвати помилковими. Професіоналізм викликає запитання", - каже Савченко.

Нагадаємо, у п'ятницю МВФ може ухвалити рішення про виділення чергового траншу кредиту для України, що позитивно позначиться на курсі гривні.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram