ГоловнаЕкономікаФінанси

Шпек: стабілізація гривні залежить від кожного з нас

Девальвація не може бути нескінченною

Шпек: стабілізація гривні залежить від кожного з нас
Фото: Макс Левин

Стабілізація курсу гривні залежить не тільки від Нацбанку і уряду, а й від банків, населення, компаній - всіх учасників валютного ринку. Про це йдеться в заяві Романа Шпека, голови ради Незалежної асоціації банків України (НАБУ). Заява розміщена на сайті цієї організації.

"Експортери не повинні затримувати заведення виручки в Україну, імпортери повинні відмовитися від бажання оплатити відразу всі контракти і купувати валюту більш критичної потреби, населення не повинно панічно знімати депозити або в один день намагатися перевести всі свої гривневі заощадження у валюту", - перерахував Шпек.

За його словами, економіка України працює в умовах активних військових дій і постійної терористичної загрози.

"Однак валютний ринок, як і будь-який ринок - це завжди розумний компроміс між покупцями і продавцями. Кожна девальвація не може бути нескінченною і має свій логічний ліміт, коли валюта стає надто дорогою, щоб її купували", - зазначив голова ради НАБУ.

Надмірне ослаблення курсу національної валюти невигідне для переважної більшості українських банків, вважає Шпек. Хоча, він не виключає, що є поодинокі "схемні" банки, які своїми діями навмисно грають на здешевленні гривні щодо іноземних валют.

"Обсяг ринку нині настільки малий, що для його дестабілізації досить виставити заявку на покупку незначної суми валюти за завищеною ціною - і ця девальваційна паніка передаватиметься іншим учасникам. Але такі ситуації, хоча і залишають за собою багато шуму, ніколи не роблять справжньої погоди на ринку", - говорить банкір.

Він також закликав пресу та експертів бути обережнішими у своїх прогнозах, оскільки вони теж впливають на валютний ринок.

Нагадаємо, НБУ домовився з банками знизити курс долара до 12,5-13 одиниць за долар США.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram