ГоловнаЕкономікаБізнес

Німецький концерн E.On почав поставляти газ в Україну

Одеський припортовий завод перейшов на реверсне паливо

Німецький концерн E.On почав поставляти газ в Україну
Фото: EPA/UPG

Німецький концерн E.On з липня почав поставляти газ в Україну, його клієнтом став Одеський припортовий завод. Про це пише "ЛІГАБізнесІнформ" з посиланням на джерело в Міненерго.

У 2013 році газ на Одеський припортовий завод поставляла компанія Ostchem Holding, що належить бізнесменові Дмитру Фірташу. Однак з цього року Ostchem перестав закуповувати газ у Росії, і єдиним імпортером став "Нафтогаз України". У результаті підвищення цін на російське паливо, тисяча кубометрів газу тепер обходиться ОПЗ приблизно у $510.

Тому підприємство почало шукати альтернативні джерела поставок газу.

"Одеський припортовий з кінця травня почав шукати доступ до дешевшого реверсного газу. Керівництво заводу вело переговори як на рівні Нафтогазу, так і на рівні Кабінету Міністрів", - розповів чиновник з Міненерго.

ОПЗ дозволили імпортувати газ, що надходить в Україну у реверсному напрямку через Угорщину, і з липня підприємство почало закуповувати його у компанії E.On Energy Sales GMBH, "дочки" найбільшого енергетичного холдингу Німеччини E.On. Раніше концерн, який у 2013 році купив у "Газпрому" понад 19 млрд газу, не робив поставок в Україну.

Газ від E.On обходиться ОПЗ на $150 дешевше, ніж якби завод купував сировину на внутрішньому ринку. "За підсумками липня ОПЗ закупив близько 85 млн кубометрів газу з ЄС по $330-335 за тисячу кубометрів", - розповів чиновник. З урахуванням витрат на транспортування, кінцева ціна газу для заводу становитиме близько $360 за тисячу кубометрів.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що газ в Україну поставляє німецька фірма RWE.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram