ГоловнаЕкономікаДержава

Волинець: Україна може обмежити експорт вугілля

Питання про обмеження експорту обговорювалося в уряді

Волинець: Україна може обмежити експорт вугілля
Фото: www.dtek.com

Україна - другий за розміром виробник вугілля в Європі - може скоротити експорт через дефіцит палива усередині країни після падіння видобутку і зупинки залізниці в регіонах військових дій. Про це пише Reuters з посиланням на Михайла Волинця, керівник Незалежого профсоюзу гірніків України, колишнього депутата Верховної Ради від "Батьківщини".

У середу офіційний Київ оголосив надзвичайний стан у паливно-енергетичному секторі. Тепер Україна може зупинити електростанції. Енергетика країни більш ніж на 40% залежить від вугілля.

"Питання (про обмеження експорту) обговорювалося Кабінетом Міністрів України як один із варіантів вирішення проблеми з

дефіцитом палива, що утворився через військові дії", - сказав Волинець.

Видобуток вугілля в Україні в липні впала на 22% порівняно за рік - до 5,58 мільйона тонн, за даними профспілки гірників. Станом на початок цього тижня, через бої видобуток зупинено більш ніж на половині шахт України - на 58 зі 115, частину шахт затоплено, сказав голова профспілки гірників, цитуючи дані міністерства енергетики.

"Шахти працюють хаотично: припиняють або відновлюють видобуток залежно від постачання електроенергією і близькості військових дій", - пояснив Волинець.

Близько 80% шахт розташовано в Луганській і Донецькій областях, де ведуться військові дії. Донецька залізниця повністю зупинила перевезення в Луганській області та частині перегонів у Донецькій області.

За даними Reuters від одного з трейдерів компанії ДТЕК Ріната Ахметова, на кількох українських ТЕС запасів вугілля залишилося всього на 16 днів. У таких умовах Україна може почати імпорт вугілля, каже Андрій Фаворов, директор компанії Енергетичні ресурси України.

Через труднощі з постачанням паливом зі зниженим навантаженням працюють Луганська, Вуглегірська та Курахівська ТЕС, запаси вугілля на складах яких виснажуються, сказав голова профспілки гірників. Слов'янська ТЕС не працює після влучення в неї снаряда.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram