ГоловнаЕкономікаДержава

З продажу пива, горілки, цигарок і бензину будуть брати ще 2% акцизу

Податок піде в місцеві бюджети

З продажу пива, горілки, цигарок і бензину будуть брати ще 2% акцизу
Фото: news.nikcity.com

З 1 січня 2015 року споживачі муситимуть платити додатково 2% акцизу під час роздрібної купівлі всіх підакцизних товарів - алкогольних і тютюнових виробів, пива і нафтопродуктів - про це йдеться в законопроекті №4335а, поданому урядом.

"Спочатку ми думали ввести 2% податку на продаж узагалі всіх товарів. В інших країнах є такі податки - наприклад, у США (на рівні окремих штатів). Але згодом вирішили обмежитися лише підакцизними товарами. Цей податок буде йти в місцеві бюджети. Ми очікуємо в сумі надходження від цього податку на рівні від 2 до 4 млрд грн на рік", - заявив голова Державної фіскальної служби Ігор Білоус на прес-конференції "Урядовий пакет комплексних змін у податковій системі України в рамках Концепції реформування податкової системи України", повідомляє УНІАН.

При цьому міністр визнав наявність проблеми з тіньовим сектором ринку підакцизних товарів.

"Тіньовий ринок підакцизних товарів в Україні зараз становить від 20% до 30%. Ми боремося з ним. У розвинутих країнах тіньовий ринок алкоголю і тютюну становить до 10%. І наше завдання зараз знизити українські показники нелегальної продукції до цієї цифри", - заявив Ігор Білоус.

Водночас у профільних асоціаціях виробників підакцизних товарів уже заявили, що вони «шоковані» цим законопроектом.

"Я здивований і ошелешений цим законопроектом. Не так давно, коли вкотре порушували питання про нове підвищення акцизу, міністр фінансів Олександр Шлапак чітко заявив: панове, позитивного сумарного ефекту від цього не буде. Міністр фінансів сказав, що більше не можна тиснути на підакцизні галузі. Бюджет за сумою всіх відрахувань тільки втрачає. За I півріччя 2014 року в пивоварів 13,1% падіння. Підприємства стоять на межі закриття, в несезон завантаження виробничих потужностей становить 40%. Є приклад сусідньої Росії, де так само безвідповідально «бавилися» з акцизом, і закрили вже 9 підприємств", - нагадав виконавчий директор Асоціації "Укрпиво" Ігор Товкач.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram