ГоловнаЕкономікаФінанси

Міністр фінансів заявив про критичний стан бюджету

В уряді припускають, що на соцвитрати не вистачить грошей

Міністр фінансів заявив про критичний стан бюджету
Фото: www.dyvys.in

Державний бюджет України на 2014 рік у критичному стані.

Про це йдеться в доповідній міністра фінансів Олександра Шлапака прем'єрові Арсенію Яценюку від 11 липня, яку оприлюднила "Українська правда".

"Негативні тенденції наповнення дохідної частини бюджету спостерігаються, починаючи з травня. Зокрема, у травні бюджет недоотримав 0,5 млрд грн, у тому числі Міністерство доходів і зборів України не забезпечило виконання розкладу в обсязі 1,5 млрд грн (розпис - 24, 1 млрд грн, факт - 22,6 млрд грн). У червні ситуація погіршала, індикативний показник надходжень до загального фонду державного бюджету виконано лише на 82,8% (розпис - 25,4 млрд грн, факт 21,0 млрд грн), у тому числі Міністерством доходів і зборів України не забезпечено надходження на суму 2,8 млрд грн (розпис - 22,8 млрд грн, факт - 19,9 млрд грн)", - повідомив міністр.

У результаті загальний фонд бюджету за підсумками першого півріччя недоотримав 4,5 млрд грн.

У липні бюджетні показники далі погіршувалися. За 11 днів Міндоходів зуміло зібрати тільки 1,8 млрд грн з місячним планом на 16,6 млрд грн.

"Таким чином, з початку місяця виникла загроза невиконання показників липня і, відповідно, збільшення обсягу невиконання з початку року, що може зумовити недофінансування видатків державного бюджету, зокрема соціально спрямованих", - попереджає Шлапак.

Нагадаємо, що на сьогоднішньому закритому засіданні парламенту розглядатимуть проекти поправок до бюджету і Податкового кодексу, спрямовані на збільшення державних доходів.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram