ГоловнаЕкономікаБізнес

Федерація металургів: підвищення плати за видобуток руди загрожує зупинкою метзаводів

Витрати ГЗК можуть збільшитися до $3 млрд на рік

Федерація металургів: підвищення плати за видобуток руди загрожує зупинкою метзаводів
Фото: ostro.org

Голова Федерації металургів України Сергій Бєлєнький заявив, що пропозиція Кабінету Міністрів про підвищення плати за видобуток залізної руди загрожує зупинкою українських гірничо-збагачувальних комбінатів.

"Згідно з внесеними змінами до Податкового кодексу, плата за видобуток залізної руди повинна була збільшитися удвічі. Незважаючи на те, що це досить важливо для підприємств галузі, всі погодилися з цією ініціативою у зв'язку зі складнощами наповнення бюджетів усіх рівнів. Однак, згідно останнім ініціативам уряду, платежі за користування надрами зростуть у 7-10 разів, що стане непосильною ношею для залізорудних підприємств", - цитує Бєлєнького Ukranews.

За його оцінками, у результаті ініціативи Кабінету Міністрів витрати гірничо-збагачувальних комбінатів зростуть на $3 млрд на рік.

"Це вкрай негативно позначиться на господарській діяльності гірничо-збагачувальних комбінатів і може призвести до їх повної зупинки. Потім під загрозою зупинки опиняться інші підприємства гірничо-металургійного комплексу, включаючи металургійні комбінати. У результаті це може призвести до соціальної напруги, оскільки в галузі трудяться понад 300 тисяч осіб", - зазначив голова Федерації металургів.

У квітні 2014 року у результаті прийняття закону "Про запобігання фінансової катастрофи" вартість користування надрами збільшилася від 3 до 6 разів. На думку Бєлєнького, подальші ініціативи уряду у цьому напрямку можуть призвести до зворотних наслідків. "Замість планованого збільшення збору податків від зупинки підприємств ми отримаємо їх зниження", - вважає він. Також гарантовано зростання безробіття.

Раніше Мінекономрозвитку запропонувало Кабінету Міністрів змінити методику розрахунку плати за надрокористування, яка передбачає істотне підвищення ставок.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram