ГоловнаЕкономікаДержава

РФ вимагає зачекати з набуттям чинності УА України та ЄС

У Брюсселі пройшли тристоронні консультації з приводу документа

РФ вимагає зачекати з набуттям чинності УА України та ЄС
Алексей Улюкаев
Фото: http://www.peoples.ru/

Міністр економічного розвитку Олексій Улюкаєв під час зустрічі з головою МЗС України Павлом Клімкіним заявив, що Угода про асоціацію України з ЄС не повинна набувати чинності, "доки ризикові зони не буде з'ясовано".

Про це повідомляє сайт МЕР РФ.

За словами Улюкаєва, "зустріч пройшла у форматі один на один, позитивно".

"Ми домовилися, що проводимо докладні консультації із залученням експертів щодо кожного з пунктів, які, на нашу думку, створюють ризики, насамперед у галузі технічного регулювання і пов'язаних із ним сфер, а також у сфері тарифного регулювання. Ми постараємося знайти відповідь на всі проблеми, - додав Улюкаєв. - За потреби до цих консультацій будуть приєднуватися і колеги з Європейського Союзу".

За його словами, Росія наполягає на тому, що доки не з'ясують ризикових зон, угода України з ЄС не повинна набувати чинності.

"Мені здається, український колега зрозумів такий підхід, що є дражливі зони і потрібно відповідно до них поставитися", - сказав Улюкаєв.

Улюкаєв також зустрівся з членом Європейської комісії з торгівлі Карелом де Гюхтом. Міністр зазначив, що розмова була формальною.

"Боюся, колеги не цілком усвідомлюють масштаб проблем, які з'являються в нас. Ми пояснюємо, що не маємо жодного права вето і мати не повинні, просто ми не хочемо залишалися наодинці з нашими проблемами, - зазначив Улюкаєв. - Якщо ми залишаємося один на один, то повинні вдатися до односторонніх дій. Але, напевно, ніхто не зацікавлений у застосуванні односторонніх дій".

За словами російського міністра, Росія хотіла б знайти взаємоприйнятне рішення, яке передбачає обговорення, "при цьому не обмежене тематично і конкретними часовими рамками. Доки не будуть знайдені відповіді на всі питання, обговорення триватиме".

"Це не зовсім сприймають колеги з Європейської комісії, проте ми домовилися з ними про те, що в кожнім разі  консультації ми проводимо, експерти за потреби беруть участь, і ми намагаємося знайти відповіді на всі проблемні зони", - сказав Улюкаєв. 

Щодо питання переведення України в режим найбільшого сприяння, то Улюкаєв повідомив: "Росія має чимало підстав для цього, перш за все, це додаток 6 в угоді про вільну торгівлю, який говорить про те, що якщо імплементація цієї угоди веде до збільшення імпорту, який викликає занепокоєння, то країна має право ввести відповідні обмеження. Це означає появу ризиків. Не тоді, коли статистика показала збільшення імпорту, а тоді, коли з'явилася можливість появи такого ризику. На нашу думку, юридично ми маємо всі підстави для цього".

Нагадаємо, зустріч Улюкаєва, Клімкіна та де Гюхта щодо УА України і ЄС пройшла в Брюсселі.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram