ГоловнаЕкономікаБізнес

Збиток країни від зниження "зеленого" ​​тарифу перевищить економію в багато разів, - думка

Юрист заявив, що рішення уряду може відлякати інвесторів

Збиток країни від зниження "зеленого" ​​тарифу перевищить економію в багато разів, - думка

Зі зниженням "зеленого" тарифу удвічі й нинішніми умовами роботи український ринок уже не буде цікавий інвесторам.

Про це в коментарі агентству РБК-Україна сказав голова ради Європейсько-українського енергетичного агентства, старший партнер адвокатського об'єднання Arzinger Вольфрам Ребок.

На його думку, своїм рішенням уряд показує, що ані те, що "зелений" тариф затвердили інвесторам до 2030 року, ані те, що окремо була прописана норма про гарантії незмінності цього тарифу, не є показником того, що одного разу ці гарантії не можуть бути просто скасовані.

Крім того, переконаний Ребок, зміна "зеленого" тарифу зачіпає інтереси і тих інвесторів, яким він ще не був затверджений і які ще не ввели свої об'єкти в експлуатацію, але вже, наприклад, почали підготовку ділянки для будівництва або навіть почали його, розраховуючи свій проект, спираючись на гарантований тариф.

Такі дії законодавця, на думку юриста, порушують інтереси інвесторів у сфері сонячної енергетики, інтереси всіх учасників ринку альтернативних джерел енергії, а також надійність правової системи в цілому.

"Абсолютно очевидно, що намір звільнити промисловість і споживача від надмірно високих цін на електроенергію, не повинен порушувати закон. Збиток репутації і, як наслідок, економічний збиток загалом перевищать економію в багато разів. Крім того, економія не буде забезпечена, коли постраждалі почнуть подавати позови, зважаючи на втрату своїх інвестицій", - наголосив адвокат.

Загалом, продовжив Ребок, міжнародна спільнота, безумовно, буде розцінювати такі дії українського законодавця як загалом поганий сигнал для інвесторів, які працюють в Україні не тільки у сфері відновлюваних джерел енергії, а й в інших галузях.

Як приклад він навів позов проти Іспанії, який внесла групою з 14 інвесторів у відповідь на зниження тарифів на сонячну енергію. Інвестори стверджували, що, вкладаючи гроші, вони спиралися на чинне законодавство про "зелений" тариф і зниження тарифів з боку уряду порушило договір до Енергетичну хартію та багатосторонні угоди про захист інвестицій.

Коментуючи розмір "зелених" тарифів в Україні порівняно з іншими країнами Європи, експерт наголосив, що порівнювати не можна буквально, тобто не можна "звертати увагу виключно на величину тарифу".

"Необхідно оцінювати умови роботи інвестора на ринку загалом, оскільки ті самі фінансові витрати на проект в Україні у девелоперів в рази дорожчі, ніж, приміром, у німецьких (кредитна ставка в німецьких банках - приблизно 4%, що в рази дешевше, ніж в Україні). Крім того, не слід забувати і про вимогу місцевої складової в Україні, яка також веде до значного подорожчання проектів", - пояснив Ребок.

Швидше за все, вважає адвокат, після зниження тарифів удвічі та з нинішніми умовами роботи ринок уже не буде цікавий інвесторам.

Нагадаємо, раніше представники Європейсько-українського енергетичного агентства звернулися до Національної комісії регулювання електроенергетики з проханням прийняти юридично правильне рішення про застосування спірної рекомендації Кабміну "Про удосконалення системи розрахунків за електричну енергію з альтернативних джерел енергії" №589-р від 18 червня 2014 р. (документом запропоновано знизити коефіцієнт пікового часу з 1,8 до 1,01 і, відтак, знизити тариф удвічі) та акцентували на необхідності послідовних змін в енергетичній політиці, які ґрунтувалися б на принципах верховенства права.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram