ГоловнаЕкономікаФінанси

Рада дозволила карати банки за маніпуляції з курсом

Депутати ухвалили закон про посилення стабільності банківської системи

Рада дозволила карати банки за маніпуляції з курсом
Фото: vopros.ua

Верховна Рада в п'ятницю 231 голосом ухвалила законопроект №4938, спрямований на підвищення стабільності банківської системи.

Цей документ передбачає введення відповідальності за маніпулювання на грошово-кредитному ринку: здійснення операцій торгівлі іноземною валютою, внаслідок яких курс гривні до іноземної валюти, попит, пропозиція або обсяг торгівлі іноземною валютою відхилилися від рівня, який суттєво відрізняється від рівня, який сформувався б без них. Крім того, до маніпулювання зараховано здійснення банками операцій на міжбанківському кредитному ринку, які не мають економічного сенсу.

За такі дії НБУ зможе карати банки, аж до вилучення їх із міжбанківського ринку і позбавлення ліцензії на здійснення валютних операцій.

Законопроект також передбачає підвищення вимоги до мінімального статутного капіталу банків зі 120 млн гривень до 500 млн гривень, розширення відповідальності власників банків. Наприклад, керівництво банку і його власники відповідальні всім своїм майном, якщо їхні дії або бездіяльність обернулися отриманням банком збитків або видатків, пов'язаних із виведенням такого банку з ринку, або в разі заподіяння шкоди інтересам вкладників та інших кредиторів банку, зарахованого до категорії неплатоспроможних.

Закон також передбачає спрощення процедур капіталізації банків і продажу інвесторам проблемних фінустанов. У законопроекті також прописано, що банк можуть внести в категорію проблемних, якщо 35% від загальної суми його активів визнають проблемними.

Також передбачено дозволити Фонду гарантування вкладів випускати облігації та фінансові векселі з терміном обігу понад 5 років.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram