ГоловнаЕкономікаДержава

Через санкції ЄС Крим може втратити 15% експортних поставок

У першому кварталі 2014 року експорт з Криму до країн ЄС впав на 20%

Через санкції ЄС Крим може втратити 15% експортних поставок
Совет министров Крыма
Фото: www.crimea-portal.gov.ua

Заборона Євросоюзу на імпорт продукції з окупованого Криму негативно позначиться на економіці півострова, оскільки питома вага вивезених до країн ЄС товарів на деяких промислових підприємствах сягає понад 35%. Про це ИТАР-ТАСС повідомили в міністерстві промислової політики анексованого Криму.

"Виробникам доведеться шукати нові ринки збуту продукції, а це займе певний час, тому підприємства промисловості, що відносяться до сфери відповідальності міністерства, постраждають від введення заборони на імпорт кримських товарів", - повідомив нелегітимний виконуючий обов'язки міністра промполітики Криму Андрій Скринник.

За даними відомства, у першому кварталі 2014 року експорт з Криму до країн ЄС впав на 20,2% до аналогічного періоду 2013 року. При цьому частка поставок у ЄС від загального обсягу кримського експорту становить 15,1%. Згідно з даними міністерства економічного розвитку і торгівлі окупованого Криму, в січні-березні 2014 року всього було експортовано продукції на $57,2 млн. На частку промислових підприємств у січні-березні припало 81,2% ($46,5 млн), майже половина з цього припадає на продукцію хімічного виробництва.

При цьому в мінекономіки Криму розраховують на переорієнтацію кримських товарів на ринки Близького Сходу, Китаю, Індії, Туреччини, Азербайджану та інших країн, "де продукція кримських виробників є затребуваною". "Одними з головних донорів економіки Криму є такі підприємства, як "Кримсода" і "Кримський Титан", що входять до Group DF українського бізнесмена Дмитра Фірташа, "Хімтекс" (м. Саки) і Перекопський бромистий завод. У сфері машинобудування найбільші експортери Криму - Керченський стрілочний завод і "Сімферопольсільмаш", - зазначає мінекономіки невизнаної республіки.

Нагадаємо, Рада ЄС з 25 червня заборонила імпорт країнами Союзу кримських товарів. Міністри також заборонили європейським компаніям надавати послуги зі страхування вантажоперевезень з окупованого Криму. Виняток буде зроблено тільки для товарів, що мають українську сертифікацію.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram