ГоловнаЕкономікаДержава

В Україні запрацював новий механізм компенсації тарифів ЖКГ

Держава обіцяє, що малозабезпечені не відчують підвищення тарифів

В Україні запрацював новий механізм компенсації тарифів ЖКГ

З 1 липня в Україні набув чинності новий механізм компенсації витрат на оплату житлово-комунальних послуг, повідомила прес-служба Мінсоцполітики.

Ним зможуть скористатися сім'ї, середньомісячний сумарний дохід яких за попередні 6 місяців не перевищував прожиткового мінімуму для сім'ї.

Для дітей до 6 років прожитковий мінімум становить 1032 гривні, від 6 до 18 років - 1286 гривень, для працездатних громадян - 1218 гривень, для осіб, які втратили працездатність - 949 гривень. Наприклад, є сім'я, що складається з чотирьох осіб (чоловік, дружина, дитина віком до 6 років і дитина віком від 6 років), заробітна плата чоловіка і його дружини становить 4500 грн на місяць. При цьому прожитковий мінімум для цієї сім'ї становить 4754 грн (1218 грн + 1218 грн + 1286 грн + 1032 грн). Дохід сім'ї менший від її прожиткового мінімуму, тому вона має право на компенсацію.

Сама компенсація є різницею між сумою, яку родина платила за послуги ЖКГ до підвищення тарифів, і сумою, яку сплачує опісля. Наприклад, до 1 травня 2014-го сім'я платила за газ і тепло в межах встановлених норм 300 грн на місяць, а після підвищення - 400 грн. Відповідно, розмір щомісячної компенсації становитиме 100 грн. Ця сума не буде видаватися готівкою, її будуть зараховувати на особові рахунки платника ЖКП.

У зв'язку з тим, що тарифи зросли з 1 травня, а програма набула чинності з 1 липня, за бажанням сім'ї компенсації можна буде отримати заднім числом.

Для отримання компенсації потрібно звернутися до органу соцзахисту населення за місцем реєстрації із заявою, довідкою про кількість зареєстрованих у будинку або квартирі, довідками про доходи кожного мешканця і паспортом.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram