ГоловнаЕкономікаДержава

Україна пропонує Європі скерувати спостерігачів за транзитом газу

"Укртрансгаз" готовий зберігати до 15 млрд куб. м газу європейських країн

Україна пропонує Європі скерувати спостерігачів за транзитом газу
Фото: www.finobzor.com.ua

Оператор газотранспортної системи України компанія "Укртрансгаз" готова надати доступ до українських газовимірювальних станцій (ГВС) офіційним спостерігачам від Європейської мережі операторів газотранспортних систем (ENTSOG, Бельгія) і Енергетичної спільноти (Energy Community, Австрія) для проведення контролю за виконанням транзитних зобов'язань.

Відповідні пропозиції компанія скерувала у Брюссель і Відень, повідомлено на сайті "Укртрансгазу".

Як повідомляють, міжнародним представникам буде надано доступ до прикордонних газовимірювальних станцій, розташованих на території України.

"Укртрансгаз" також пропонує "з метою спільного бачення ситуації щодо обсягів транзиту природного газу територією України" направити представників ENTSOG і Energy Community на прикордонні газовимірювальні станції, розташовані на території Російської Федерації та Білорусі.

Крім того, "Укртрансгаз" пропонує європейським країнам використання підземних газосховищ на заході країни.

Як зазначено в повідомленні компанії, загальна місткість ПСГ "Укртрансгазу" становить майже 31 млрд куб. м газу. При цьому необхідний обсяг зберігання для забезпечення потреб споживачів України останніми роками становить близько 15 млрд куб. м.

"Таким чином, існує реальна можливість зберігання в ПСГ України природний газ для європейських компаній в обсязі додатково до 15 млрд куб. м, що значно зменшить залежність європейських споживачів від динаміки поточних постачань.

"Укртрансгаз" відкритий до співпраці у сфері підземного зберігання газу та готовий до укладання відповідних контрактів з європейськими партнерами", - сказано в ньому.

Нагадаємо, напередодні "Газпром" заявив, що частина транзитного газу "осідає" в Україні.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram