ГоловнаЕкономікаФінанси

Китай має намір створити власний Світовий банк

КНР разом з багатими країнами Середнього Сходу створює мегакредитора

Китай має намір створити власний Світовий банк
Фото: EPA/UPG

Китай планує створити Азіатський банк інфраструктурних інвестицій, глобальну фінансову структуру, яка зможе стати конкурентом Світового банку й Азіатського банку розвитку.

Про це повідомляє Financial Times.

Від китайців АБІІ отримає значну частину своїх фондів, при цьому загальний капітал мегакредітора повинен становити до $100 млрд.

"Китай вважає, що не зможе завжди знаходити підтримку у Світовому банку або МВФ. Тому він хоче побудувати свій власний Світовий банк, який контролюватиме сам. Проект викликав великий інтерес в Азії, але Китай збирається здійснити його, навіть якщо до нього ніхто не приєднається", - заявило джерело видання.

За інформацією джерела, ідея АБІІ здалася привабливою 22 країнам, у тому числі кільком найбагатшим державам Середнього Сходу. Декларується, що, якщо банк буде засновано, він перш за все сфокусується на створенні оновленого Великого шовкового шляху, який зв'яже азіатську і європейську торгівлю.

Вперше Пекін запропонував створити Азіатський банк інфраструктурних інвестицій в жовтні 2013 року. Якщо організація отримає $100 млрд, вона виявиться на третину меншою за АБР зі статутним капіталом $165 млрд. Передбачалося, що новий інститут надасть допомогу інфраструктурного розвитку регіону, серед заявлених проектів майбутнього кредитора - будівництво прямого залізничного шляху між Пекіном і Багдадом.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram