ГоловнаЕкономікаФінанси

Від боїв в Україні виграють Туреччина, Польща і Греція, - американський інвестфонд

Інвестори шукатимуть "тихі гавані" поза межами Росії та України

Від боїв в Україні виграють Туреччина, Польща і Греція, - американський інвестфонд
Фото: rusconsalting.ru

Бойові дії на сході України і українсько-російський конфлікт можуть виявитися вигідними деяким країнам, що розвиваються у Східній і Південній Європі. У першу чергу це Польща, Греція і Туреччина

Про це заявив директор з досліджень американського інвестиційного фонду US Global Джон Деррік в інтерв'ю Business Insider.

Польща хоча і знаходиться поряд з Росією і Україною приваблива для інвесторів тим, що в ній стабільна, хоча і відносно швидко зростаюча економіка, при цьому у неї не так багато торгових зв'язків з Росією.

Туреччина і Греція теж можуть зіграти на тлі Росії та України роль "тихих гаваней". У Греції завершилася консолідація банківської системи та очікується вихід з рецесії, за яким послідує компенсуюче зростання. У Туреччині зараз хороша демографічна ситуація і хороші умови для ведення бізнесу.

Фото: businessinsider.com

Втім, у Туреччини є і мінус: повномасштабні військові конфлікти в Сирії та Іраку, у самих її кордонів, а також курдська проблема. Але водночас ситуація на Близькому Сході для Туреччини одночасно і небезпечна, і вигідна: доки ціни на нафту залишаються високими, Туреччина буде отримувати від цього дивіденди, тому що нафтогазовий сектор займає важливе місце в її економіці.

Країни Балтії, навпаки, швидше постраждають від ситуації в Україні. Інвестори не впевнені, чи вдасться НАТО захистити Литву, Латвію і Естонію, якщо Росія проявить агресію щодо них, пояснює Деррік.

US Global вже перерозподілив частину портфельних інвестицій і вивів їх з Росії, після чого вклав у три згадані країни. Вони складають першу трійку для ризикового фонду US Global - Emerging Europe Fund. 24,29% коштів фонду вкладено в активи в Туреччині, 14,75% - у Польщі, 11,8% - у Греції.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram