ГоловнаЕкономікаДержава

Україна встановила надвисоку ціну на електрику для Криму

Струм для окупованого півострова коштуватиме майже $100 за МВт-год

Україна встановила надвисоку ціну на електрику для Криму
Фото: www.dtek.com

Вартість постачання електроенергії до Криму з 1 червня складає 3420 рублів (майже $100) за МВт-год, що набагато вище за ціни, за якими експортується струм з України в західні країни, а також Білорусь та Молдову.

Про це повідомляють "Ведомости" з посиланням на джерела у самопроголошеному уряді Криму та російському Міненерго.

Така ціна діятиме до 31 грудня 2014 року. У схемі поставок буде задіяно декілька структур, назви яких не розкриваються. Раніше джерело, близьке до Міненерго РФ, розповідало виданню про те, що електроенергія для Криму купуватиметься у "ДТЕК Крименерго", а продавати її кінцевим споживачам буде Центр здійснення розрахунків, який належить "Інтер РАО". Раніше постачанням кінцевих споживачів займалася "ДТЕК Крименерго".

Є також непідтверджена інформація, що електроенергія буде постачатися на умовах передоплати за два місяці.

Ціна на електроенергію для Криму набагато вища за аналогічні ціни для інших країн. У 2013 році Україна експортувала 9,9 млрд кВт-год у шість країн, найбільше - в Угорщину (4,3 млрд кВт-год), у Білорусь (3,1 млрд кВт-год) та Молдову (1,4 млрд кВт -год). Ціни поставок для цих країн варіювалися від $55 до $71,4/МВт-год.

До 1 червня Україна поставляла в Крим електроенергію за низькою ціною, тому середній тариф для споживачів становив близько 50 українських копійок за кВт-год. Щоб зберегти цю ціну, Росії доведеться субсидувати Крим, за попередніми даними, на суму близько $230 млн.

Нагадаємо, 7 травня Кабінет Міністрів заборонив оптовому ринку продавати електроенергію кримським енергопостачальним компаніям безпосередньо. З 1 червня цим займатиметься державне підприємство зовнішньоекономічної діяльності "Укрінтеренерго" за цінами, які більше не регулюються державою.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram