ГоловнаЕкономікаДержава

"Нафтогаз": Росія зробила новий крок для дискредитації ГТС

"Газпром" заборонив Україні підтримувати транзит своїм газом

"Нафтогаз": Росія зробила новий крок для дискредитації ГТС
Фото: EPA/UPG

Російська компанія "Газпром експорт" вирішила розірвати договір з "Укртрансгазом", який дозволяв Україні під час пікового попиту на газ із боку Європи підтримувати російський транзит власним газом.

Про це повідомляє прес-служба "Нафтогазу".

Згідно з умовами договору, якщо потреби в постачаннях газу в Європу суттєво перевищували подану напередодні заявку "Газпром експорту", "Укртрансгаз" за наявності технічної можливості компенсував необхідні обсяги за рахунок власних резервів, після чого російська сторона платила за це.

Договір підписали 2010 року, і, за рішенням російської сторони, він втратить чинність 23 червня.

У "Нафтогазі" вважають, що так Росія намагається підвищити ризики збоїв у постачанні газу в Європу через територію України.

"Ми спостерігаємо продовження кроків, які, ймовірно, покликані дискредитувати український напрямок постачання газу в очах європейських партнерів. Наші російські контрагенти, по суті, відмовилися від своєї частини відповідальності за задоволення потреб європейських споживачів газу на українському напрямку. Ми розцінюємо розірвання договору як чергову спробу лобіювання "Південного потоку", будівництво якого було призупинено європейською стороною", - заявив голова компанії Андрій Коболєв.

Нагадаємо, із 16 червня Росія припинила постачання газу в Україну і постачає його виключно транзитом на західний кордон України.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram