ГоловнаЕкономікаБізнес

Акціонери "Київпроекту" просять владу допомогти відновити контроль над компанією

Колишнього генпрокурора Пшонку звинуватили в рейдерстві

Акціонери "Київпроекту" просять владу допомогти відновити контроль над компанією
Фото: suvorovsky.com.ua

Власники однієї з найбільших інженерно-проектних компаній України "Київпроект" просять президента Петра Порошенка й мера Києва Віталія Кличка допомогти відновити контроль над підприємством.

Про це повідомляє УНІАН.

Представник акціонерів "Київпроекту" Олександр Тумаркін пояснив, що контроль акціонерів над підприємством було втрачено ще 2013 року, коли загарбники шляхом тиску і залякування членів наглядової ради компанії змушували їх приймати "потрібні" рішення. "Після цього було призначено нового главу правління, який фактично був керівником. Новий глава правління - людина, яка ніколи не працювала на цьому підприємстві і який жодного відношення ні до будівництва, ні до архітектури, ні до проектування не мала", - сказав Тумаркін.

Відразу після цього акціонери звернулися в Антирейдерський союз підприємців України. Його керівник Андрій Семидідько в свою чергу зазначив, що під час розслідування з'ясувалося, що атака на підприємство організована двома громадянами України, які діяли в інтересах екс-генпрокурора-втікача Віктора Пшонки.

"Після втечі колишнього керівництва правоохоронних органів з країни і з приходом нової команди з'явилася можливість відкотити ситуацію назад і повернути контроль над підприємством. Однак рейдери, які на себе записали 8% акцій, блокують роботу підприємства. Фізично потрапити на підприємство неможливо", - зазначив Семидідько.

За словами Тумаркіна, сформована ситуація змусила акціонерів компанії об'єднатися для захисту своїх законних інтересів. "Акціонери консолідували пакет акцій у розмірі 93%. Міноритарні акціонери також підтримують власників. У наглядовій раді ми отримали 4 людини з 5. Ці особи повернули на посаду колишнього голову правління", - підкреслив Тумаркін.

Однак, незважаючи на це, правомірний глава правління досі не може приступити до виконання своїх обов'язків через те, що доступ до підприємства блокують збройні формування. "Я відновлений на посаду голови правління "Київпроекту" з 1 квітня 2014 року. Але мене не пускають в будівлю. Більше того, проводиться тиск, йде залякування, шантаж", - сказав глава правління "Київпроекту" Ярослав Підгайний.

Окрім того, що робота "Київпроекту" повністю паралізована, за твердженням Підгайного, з підприємства також поспіхом вивозяться документи, в числі яких безцінний проектний архів, частина якого є секретною інформацією і контролюється СБУ. "Окрім цього, вивозяться генплани Києва, а також схеми всіх комунікаційних систем столиці", - додав глава правління "Київпроекту".

За його словами, якщо ця документація потрапить "не в ті руки", наслідки можуть бути катастрофічними. Разом з тим, як зазначив Тумаркін, відтоді, як законні власники "Київпроекту" втратили контроль над активом, підприємству нанесено збитків на суму понад 20 млн грн.

У свою чергу, Семидідько заявив, що Антирейдерський союз має намір всіляко сприяти акціонерам та главі правління "Київпроекту" у відновленні їхніх законних прав.

"Київпроект" - одне з найбільших інженерно-проектних підприємств житлово-комунального профілю України. Майже 87% всього наявного житлового фонду столиці запроектовано "Київпроектом". На сьогодні "Київпроект" включає в себе проектний комплекс, до складу якого входить 4 інститути ("Київгео", "Київжитлопроект", "Київцивілпроект" і "Київінжпроект"), 5 архітектурних творчих майстерень, управління зв'язку, сигналізації й телебачення, відділи діагностики конструкцій, екології, кошторисного ціноутворення, інноваційно-технічний центр, управління економіки та інвестицій.

Окрім того, до складу "Київпроекту" входить 3 дочірні підприємства (Інститут генерального плану Києва, "Київпроект-5", "Київметалпроект") і компанія "Київпроектреставрація".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram