ГоловнаЕкономікаБізнес

Чи варто чекати 3G?

Найближчі рік-півтора найбільш оптимальним рішенням для абонентів GSM-мереж залишиться придбання Wi-Fi-роутера з підтримкою швидкісного стандарту CDMA Rev.B

Про вступ України в еру 3G сьогодні говорять всюди. Базові послуги мобільного зв'язку, такі як дзвінки і sms-повідомлення, вже давно не вичерпують потреби користувачів. Усе активніше використовуються інтернет-послуги, для яких технології 3G - справжнє друге дихання.

Існує думка, що до 2015 року 3G зв'язку в Україні не існувало. Однак це не відповідає дійсності. З технологіями третього покоління на сьогодні вже працюють три оператори: Інтертелеком, PEOPLEnet і 3mob. Найбільшим із них є Інтертелеком, який має статус національного оператора. Територія покриття Інтертелеком 3G охоплює понад 14 тисяч населених пунктів, в яких проживає 82% населення країни.

Взимку 2015 року до престижного клубу 3G вступили три GSM-оператори: Астеліт (ТМ life:)), Київстар та МТС-Україна. З квітня почалося тестування їхніх 3G-мереж у деяких містах і рекламна активність по всій країні. Чого в реальності варто очікувати абонентам від 3G-інтернету «GSM-трійки»?

Найбільше хвилює питання вартості нових послуг. Абоненти чекають асортименту безлімітних пропозицій за розумною ціною. До цих очікувань варто поставитися дещо скептично. GSM-оператори на цьому етапі змушені використовувати «пакетні пропозиції», коли абоненти платять за чітко визначений обсяг послуг.

«GSM-трійка» поки не здатна конкурувати зі старожилами ринку у доступності тарифів. Порівняння навіть найскромніших базових тарифів демонструє відмінності цін операторів. Так, лінійка 3G-тарифів Інтертелеком зі щомісячною абонплатою починається від 50 грн./міс. за 1500 Мб на швидкості до 14,7 Мбіт/с з подальшим необмеженим доступом на мінімальній швидкості. У Life:) найбільш бюджетна пропозиція, тариф "S", коштуватиме 55 грн./міс., за які абоненти отримають лише 750 МБ без будь-якого безліміту. Найдоступніший з нових тарифів Київстар пропонує за 40 грн./міс. всього 500 МБ пакетного трафіку.

З такими тарифами свобода дій абонентів того ж Інтертелеком не обмежена переглядом веб-сторінок і соціальних мереж. Швидкість 3G Інтернету оператора дозволяє дивитися онлайн фільми і без проблем спілкуватися через відеозв'язок у додатках. Для надання аналогічних можливостей абонентам GSM-операторів, як і для забезпечення покриття у містах-мільйонниках та обласних центрах, потрібен деякий час. На відміну від старожилів ринку 3G, GSM-оператори отримали для роботи частоти 2,4 ГГц. Для територіального охоплення їм знадобиться удвічі-втричі більше базових станцій і, відповідно, грошей, порівняно з частотами діючих 3G-операторів.

Найближчі рік-півтора найбільш оптимальним рішенням для абонентів GSM-мереж залишиться придбання Wi-Fi-роутера з підтримкою швидкісного стандарту CDMA Rev.B. При цьому вони отримують максимальне покриття, швидкість і асортимент додаткових послуг з одного боку і мінімально можливі ціни - з іншого. Якщо передбачається тільки стаціонарне підключення, варто взяти на тестування пристрої Інтертелеком або 3Mob. Людям з активним способом життя, які потребують максимальних можливостей можна порадити придбати двостандартні (CDMA + GSM) смартфон з підключенням до мережі Інтертелеком.

Повернутися до питання про використання мереж «великої трійки» можна буде тільки через деякий час. Якщо ж економічна криза в країні наростатиме, послуги CDMA-мереж можуть так і не отримати реальної альтернативи.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram