ГоловнаЕкономікаДержава

"Газпром" пригрозив подати ще один позов проти "Нафтогазу"

У Росії нагадали про неоплачені $18 млрд штрафу за недобір газу

"Газпром" пригрозив подати ще один позов проти "Нафтогазу"
Фото: EPA/UPG

Російський "Газпром" погрожує подати проти "Нафтогазу України" позов за невиконання умови "бери або плати", закладеної в газовому контракті (цей принцип означає, що покупець змушений платити за заздалегідь обумовлені обсяги палива, навіть якщо він їх і не вибрав).

"Могли подати вчора і позавчора, а ось тепер подивимося", - заявив голова "Газпрому" Олексій Міллер, пише "Інтерфакс-Україна".

За словами Міллера, сьогодні Україна не може гарантувати відбір будь-якого обсягу газу. "Вони взагалі нічого не можуть гарантувати", - сказав він.

"Російська сторона зробила ще один важливий крок назустріч, українська сторона навіть не порушила це питання. Ми були готові не просто знизити обсяги мінімальної річної контрактної кількості. Поставте в контракт на 2014 рік ті обсяги, які самі для себе вважаєте комфортними із ціною в $385 за тисячу кубометрів", - додав Міллер.

Нагадаємо, в "Газпромі" вважають, що у 2012-2013 роках "Нафтогаз" недобрав газу на $18,4 млрд. Україна рахунку за недобір газу не визнає.

Російська компанія вже подала один позов проти "Нафтогазу" до Стокгольмського арбітражу з вимогою виплатити $4,5 млрд за постачений, але не оплачений газ. "Нафтогаз" же зажадав від Стокгольмського арбітражу встановити справедливу ціну на газ і $6 млрд переплати за газ, який російський монополіст постачав НАК "Нафтогаз України" з 2010 року.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram