ГоловнаЕкономікаДержава

Україна за рахунок накопичених запасів газу зможе забезпечувати надійний транзит газу до Європи, - Продан

Запаси газу в українських сховищах зараз становлять майже 14 млрд кубометрів

Україна за рахунок накопичених запасів газу зможе забезпечувати надійний транзит газу до Європи, - Продан
Продан
Фото: www.dyvys.in

Україна завдяки накопиченим запасам газу в ПСГ і зниження його споживання в літні місяці зможе забезпечувати надійний транзит газу в Європу і його поставки внутрішнім споживачам, незважаючи на те, що російський "Газпром" з 10:00 понеділка, 16 червня, знизив до нуля поставки газу на адресу НАК "Нафтогаз Украины".

Про це заявив міністр енергетики та вугільної промисловості України Юрій Продан, повідомляє "Дзеркало Тижня" з посиланням на "Інтерфакс-Україна".

"Українська сторона готова до такого розвитку подій. Ми забезпечуємо надійний транзит газу та поставки внутрішнім споживачам", - сказав він.

Продан також уточнив, що обсяги транзиту російського газу до Європи зараз становлять 185 млн кубометрів на добу.

У свою чергу, глава "Нафтогазу" Андрій Коболєв додав, що запаси газу в українських сховищах (ПСГ) зараз становлять майже 14 млрд кубометрів, а обсяги його закупівель в Європі по реверсу - 16 млн кубометрів на добу.

"У нас є час, є можливість це питання вирішити, принаймні, до грудня", - підкреслив глава НАК.

Окрім того, як зазначили Коболєв і Продан, Київ має перспективу збільшення обсягів реверсних закупівель газу - його вартість для України сьогодні становить близько $300 за тис. куб. м.

Існує також потенційна можливість, що європейські компанії погодяться перейти на закупівлю газу на кордоні України та Росії з подальшим його закачуванням до ПСГ на українській території.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram