ГоловнаЕкономікаДержава

РФ відкинула запропонований Єврокомісією варіант компромісу з Україною щодо газу

Українська сторона готова була погодитися з пропозицією

РФ відкинула запропонований Єврокомісією варіант компромісу з Україною щодо газу
Гюнтер Эттингер
Фото: www.lenta.ru

Росія відхилила пропозицію Єврокомісії з оплати Україною 16 червня 1 млрд доларів боргу за газ і встановлення ціни на літо 300 доларів/тис. куб. м, а на зиму - 385 доларів/тис. куб. м.

Про це йдеться в повідомленні прес-служби представництва ЄС в Україні.

15 червня комісар ЄС з енергетики Гюнтер Еттінгер взяв участь у тристоронніх консультаціях з енергобезпеки в Києві, в яких брали участь також прем'єр-міністр України Арсеній Яценюк, міністр енергетики України Юрій Продан, голова "Нафтогазу" Андрій Коболєв і глава "Газпрому" Олексій Міллер. Окрім того, Еттінгер провів зустріч з президентом України Петром Порошенком.

Еттінгер запропонував пакетне рішення: Україна заплатить Росії 1 млрд доларів боргу за газ 16 червня, а іншу частину виплатити шістьма частинами до кінця 2014 року, при цьому на зиму "Газпром" встановить ціну 385 доларів за тисячу кубічних метрів, а влітку - 300 доларів або трохи більше.

"Українська сторона готова була погодитися з цим, однак російські партнери наразі не погодилися. Російська сторона наполягає на негайній оплаті 1,9 млрд доларів США і загальній ціні 385 дол.", - підкреслюється в повідомленні.

Водночас у повідомленні наголошується, що Єврокомісія переконана, що рішення досі можливе в інтересах усіх зацікавлених сторін.

Нагадаємо, "Газпром" з 9:00 ввів режим передоплати для України, що означає фактичне припинення поставок газу.

Україна відмовилася визнавати встановлену РФ з 1 квітня ціну газу на рівні 500 доларів за тисячу куб. м і припинила платити за газ. Під час дев'яти раундів переговорів між Україною і Росією за участю Єврокомісії сторони не дійшли компромісу.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram