ГоловнаЕкономікаДержава

Міллер звинуватив Яценюка в шантажі і пригрозив санкціями за реверс газу в Україну

Росія вимагає $1,95 млрд до ранку понеділка

Міллер звинуватив Яценюка в шантажі і пригрозив санкціями за реверс газу в Україну
Фото: EPA/UPG

Більше переносити терміни переведення "Нафтогазу" на передоплату "Газпром" не збирається, пише ИТАР-ТАСС з посиланням на главу російської компанії Олексія Міллера.

Якщо в понеділок, о 9:00 за київським часом, на рахунку "Газпрому" не буде $1,951 млрд від "Нафтогазу", Росія припинить поставки газу в Україну.

Міллер пояснив, що за листопад-грудень "Нафтогаз" повинен перевести $1,454 млрд і показати прогрес з оплати рахунків за квітень і травень.

Глава "Газпрому" заявив, що прем'єр Арсеній Яценюк своєю заявою про намір України платити щонайбільше $268 за тисячу кубів зірвав останній раунд тристоронніх переговорів ЄС, Росії та України щодо газу. "Газпром" розцінив таку позицію України як шантаж.

Міллер заявив, що компанія також може ввести обмеження для європейських компаній, які займатимуться реверсом газу для "Нафтогазу". "Реверс - напіваферистський механізм. Газ ганяється по кільцю, але це російський газ. Реверс суперечить контрактам з європейськими компаніями-покупцями російського газу, тому проти них можуть бути введені обмеження", - сказав він.

Нагадаємо, Україна подасть позов до Стокгольмського арбітражу, якщо Росія перейде на режим передоплати.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram