ГоловнаЕкономікаБізнес

ФДМ радять посилити контроль над структурами, які забезпечують процеси приватизації

Претендентові на акції "Сумихімпрому" не підтвердили перерахування гарантійного внеску

ФДМ радять посилити контроль над структурами, які забезпечують процеси приватизації
Фото: tsn.ua

Перешкоджання інвестиційній компанії "Бізнес-Інвест" в її участі у приватизації пакетів акцій ПАТ "Сумихімпром" може свідчити про намір провести адресну приватизацію. Таку думку висловив віце-президент Центру досліджень корпоративних відносин В'ячеслав Бутко.

"У зв'язку з цим Фонду державного майна України (ФДМУ) та Національній комісії з цінних паперів та фондового ринку доцільно посилити контроль над структурами, які беруть участь у процесі організації та проведення приватизаційних конкурсів", - цитує Бутко РБК-Україна.

Торги з продажу 2,2% та 5% акцій ПАТ "Сумихімпром" мали відбутися 12 червня. Для їх проведення ФДМУ була обрана маловідома структура - "Східно-європейська фондова біржа".

При цьому, як повідомив представник "Бізнес-Інвесту" Олександр Винниченко, уповноважені працівники біржі 10 червня створили для його компанії нездоланні перешкоди з питання подачі заявки та іншої документації, необхідної для участі у конкурсі.

"Наступного дня, 11 червня співробітники "Східно-європейської фондової біржі" взяли заявку інвестиційної компанії "Бізнес-Інвест", однак банк "Надра", в якому обслуговується розрахунковий рахунок зазначеної біржі, до 15.00 не підтвердив Фонду держмайна отримання гарантійного внеску для участі у приватизації, який компанія "Бізнес-Інвест" сплатила о 10.00", - повідомив Винниченко.

За його даними, платіжний документ був оброблений в розрахунковому центрі Національного банку України о 10.20.

Це означає, що кошти компанії, перераховані у вигляді гарантійного внеску для участі в приватизації двох пакетів акцій ПАТ "Сумихімпром", повинні були надійти на рахунок "Східно-європейської фондової біржі", відкритий у банку "Надра", не пізніше 12.00. При цьому відсутність підтвердження надходження гарантійного внеску може бути причиною для відмови в участі у приватизаційному конкурсі.

"Східно-європейську фондову біржу", за даними представників "Бізнес-Інвест", контролює розшукуваний урядом США за звинуваченнями в корупції олігарх Дмитро Фірташ. Він же контролює і банк "Надра".

Не виключено, що перешкоджання інвестиційній компанії "Бізнес-Інвест" в допуску до участі у приватизації пакетів акцій ПАТ "Сумихімпром", може свідчити про те, що приватизація великого вітчизняного виробника фосфатних добрив та двоокису титану може бути проведена в інтересах заздалегідь певної компанії.

"Доцільно посилити контроль з боку ФДМ за структурами, які є технологічними учасниками процесу приватизації, зокрема за біржами та банківськими установами. Це необхідно і тому, що наслідком можливих адресних приватизацій стане продаж об'єктів за заниженими цінами. У цьому аспекті недостатній контроль над учасниками приватизаційних процесів викликає подив, наприклад тому, що за 5 місяців поточного року надходження від приватизації склали 0,3% від річного плану. При таких темпах наївно розраховувати на виконання річного плану", - вважає Бутко.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram