ГоловнаЕкономікаБізнес

ФДМ підозрюють у зриві аукціону з приватизації акцій "Сумихімпрому"

Приватизація заводу, який контролює Фірташ, починається зі скандалу

ФДМ підозрюють у зриві аукціону з приватизації акцій "Сумихімпрому"
Фото: tsn.ua

Потенційним покупцям акцій державного заводу "Сумихімпром" не дозволяють узяти участь в аукціоні.

Про це повідомив агентство УНІАН представник інвестиційної компанії "Бізнес-Інвест" Олександр Винниченко, чия компанія зацікавилася купівлею акцій.

Зараз Фонд держмайна виставив на продаж два пакети акцій ПАТ "Сумихімпром" - 2,2% і 5% зі стартовою ціною 9,746 млн грн і 21,734 млн грн відповідно. Торги повинні відбутися 12 червня, для їх проведення ФДМ обрав маловідому структуру - Східно-Європейську фондову біржу, зареєстровану в Києві.

"Згідно з процедурою, передбаченою законодавством, покупці повинні подати заявку і всю належну документацію на біржу, щоб бути допущеними до торгів акціями підприємства. Однак під час звернення президента "Бізнес-Інвесту" в офіс Східно-Європейської фондової біржі виникла безглузда ситуація: співробітники біржі вдавали, що заклопотані обслуговуванням інших клієнтів, один з яких провів у кабінеті менеджера біржі понад дві години, а представника "Бізнес-Інвесту" завзято "не помічали" протягом майже цілого дня! Потім, близько 18 години, працівники біржі оголосили, що робочий день минув, і, покликавши охорону, намагалися виштовхати представника нашої інвестиційної компанії з приміщення. Для фіксації фактів протиправних дій керівника і співробітників біржі представники "Бізнес-Інвесту" були змушені викликати наряд міліції", - розповів Винниченко.

Згідно з правилами проведення таких аукціонів, 11 червня для всіх потенційних покупців - останній шанс подати документи, щоб стати учасниками торгів. Отже, нинішні торги можуть пройти за схемою "з одним учасником" - коли, використовуючи різні виверти, ФДМ свідомо відсіває охочих купити акції, щоб занизити їхню вартість. Такі схеми були дуже поширені за президентства Януковича (зокрема, за схожою схемою продавали "Укртелеком"), запровадили їх за нинішнього голови ФДМ Олександра Рябченка (його так і не усунули із займаної посади після втечі екс-президента з країни).

"Крайній термін подачі заявок - з 9 ранку до 13 години 11 червня - зазначив Винниченко. - Якщо клерки біржі протягом цих 4 годин зможуть вдати, що "зайняті", і не прийматимуть документів від потенційних учасників торгів, то аукціон або буде зірвано, або буде фіктивним - акції продадуть за мінімальною ціною, а держава нічого на цьому не заробить. Для проведення прозорої приватизації "Сумихімпрому" із залученням усіх зацікавлених інвесторів потрібне негайне втручання Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку, а також керівництва Фонду держмайна".

Тим часом Східно-Європейську фондову біржу - організацію, не відому в українських ділових колах - за даними представників "Бізнес-Інвесту", контролює розшукуваний урядом США за звинуваченнями в корупції олігарх Дмитро Фірташ.

Нагадаємо, український уряд ухвалив рішення приватизувати "Сумихімпром" 24 січня цього року. Як повідомляли тоді з посиланням на голову ФДМ Олександра Рябченка, стартова ціна 100% акцій "Сумихімпрому" мала становити 405-406 млн грн. Тоді ж керуючий директор компанії Дмитра Фірташа Group DF Борис Краснянський повідомив журналістів, що Group DF зацікавлена в купівлі підприємства.

ПАТ "Сумихімпром" - великий український виробник мінеральних добрив та іншої хімічної продукції. Як раніше повідомляли ЗМІ, підприємство з 2011 року перебуває під фактичним контролем Фірташа - відтоді, як його керівником став колишній менеджер компанії олігарха Ostchem Ігор Лазакович.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram