ГоловнаЕкономікаФінанси

Клименко: Донецька і Луганська області в травні забезпечили 10% бюджету України

Колишній голова "Мінсдоху" придумав нове прізвисько для свого екс-відомства

Клименко: Донецька і Луганська області в травні забезпечили 10% бюджету України
Фото: minrd.gov.ua

Колишній міністр доходів і зборів Олександр Клименко заявив, що Донецька і Луганська області в травні забезпечили 10% усіх податкових і митних надходжень по Україні.

Про це він написав на своїй сторінці у "Фейсбуці".

"Кілька слів про "катастрофічну" ситуацію зі сплатою податків і зборів у Донецькій і Луганській областях. Про неї одностайно нещодавно заявили прем'єр-міністр і голова Держфіску, як у народі вже прозвали новостворену Державну фіскальну службу", - написав він.

Згідно з офіційними даними, в травні до держбюджету України надійшли 17,7 млрд грн, що на 2% менше від показника минулого року.

Голова Державної фіскальної служби Ігор Білоус пояснив недобір у розмірі 710 млн грн складною ситуацією в країні і військовими діями, що й спричинило "кризу у зборі податків". За його даними, держбюджет недоотримав з двох проблемних регіонів 422 млн грн: 220 млн - з Донецької області і 202 млн - з Луганської.

Водночас Клименко стверджує, що план збору податків до загального фонду держбюджету в Донецькій області у травні не виконано лише на 67 млн грн (86%). При цьому травнева сума зборів податків в області (399 млн грн) перевищує квітневу на 45,6 млн грн. Донецька митниця в травні план виконала на 103,9% (плюс 21,5 млн грн). Сума 575 млн грн, яку митники Донецька скерували у травні до бюджету, є рекордною цього року для Донецької області!" - зазначає Клименко. У Луганській області у травні спостерігають зростання податкових платежів на 1,7 млн грн, до бюджету зібрано на 22 млн грн більше, ніж у квітні. Невиконання на митниці в травні становить лише 75 млн грн.

"До зведеного бюджету України (державний + місцеві) Донецька область дала в травні 1957 млн грн - це на 4 млн грн більше, ніж у квітні (1953 млн грн). Луганська область - 667 млн грн, зростання на 19,4 млн грн порівняно з квітнем (648 млн грн). З чого сформована озвучена сума в розмірі недобору 422 млн грн, особисто мені як екс-голові міністерства взагалі не зрозуміло", - пише Клименко.

Водночас екс-міністр зазначає, що логічно було б знизити план податкових надходжень для таких проблемних регіонів. Однак всупереч заявам Білоуса, план для Донецької області зменшено лише трохи, а для Луганської, навпаки, збільшено. За даними, які подає Клименко, "в травні зниження плану збору податків і зборів для Донецької області становило лише 18,5 млн (для Донецька - це незначна сума), а для Луганської області зниження плану податкових платежів у травні немає взагалі. Навпаки, податківцям його збільшено на понад 5,6 млн грн порівняно з квітнем".

Клименко припускає, що з регіонів цілеспрямовано роблять приклад несплати податків, хоча ситуація невиконання плану характерна і для інших областей у травні. "Зробити із цих двох регіонів показові приклади несплати податків звичайно простіше простого. Але як тоді пан Білоус пояснить той факт, що невиконання плану Донецькою областю в травні - на тому самому рівні, що й невиконання плану в Києві та Київській області, де зараз жодних військових дій не відбувається?!" - запитує екс-міністр. Він подає такі дані: "У травні 2014 року, порівняно з травнем 2013-го, частка Донецької області у зведеному бюджеті скоротилася з 9,5% до 7,5%, Луганської - з 3,5% до 2,5%. Тобто сумарно обидві області продовжують формувати 10 частину бюджету України".

Екс-міністр запитує: коли підприємців просто викрадають на вулицях, а в податкових інспекціях проводиться евакуація персоналу, хіба це ефективне менеджерська рішення - піднімати план податкових надходжень для східних областей? І одночасно закликає до системних дій. "Бачу, що пан Білоус прислухається до конструктивної критики. І це правильно. Наприклад, слушна його обіцянка про відтермінування здачі звітності та сплати податків для платників Донецької та Луганської областей, анонсований індивідуальний підхід до вирішення проблем бізнесу, що працює в цьому регіоні. Це крок у правильному напрямку. Але тільки перший крок, за ним повинні бути й інші. І не порожні декларації, а оперативні, але водночас системні дії", - резюмував Клименко.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram