ГоловнаЕкономікаДержава

Україна відхилила запропонований Росією формат знижки на газ

РФ пропонувала знижку, аналогічну до тієї, що діяла за Харківськими угодами

Україна відхилила запропонований Росією формат знижки на газ
Юрий Продан
Фото: www.dyvys.in

Україна відхилила пропозицію Росії про знижку на газ шляхом зниження мита на експорт газу.

Про це повідомив міністр енергетики України Юрій Продан після тристоронніх переговорів за участю ЄС 9 червня, інформує РИА Новости.

"На жаль, змінилася позиція російської сторони. Унаслідок тривалих переговорів між "Газпромом" і "Нафтогазом" "Газпром" запропонував механізм формування ціни як надання відповідної знижки на мито. У такій ситуації ціна на газ регулюється постановою уряду Російської Федерації, будь-якої миті таке рішення уряду може бути скасоване. Природно, такі принципи формування не влаштовують українську сторону", - сказав він.

Аналогічний підхід було використано в Харківських угодах у квітні 2010 року, коли Москва і Київ домовилися про те, що за продовження перебування Чорноморського флоту РФ в Україні Москва надає українській стороні знижку на газ у 100 доларів за тисячу кубометрів за рахунок зниження мита на експорт цього ресурсу . Однак знижку скасували 1 квітня, відразу після анексії Криму Росією.

Українська сторона під час газових переговорів підтвердила свою прихильність прив'язці погашення боргу до питання ціни. "Фактично ми залишилися на рівні домовленостей за 2 червня. Є згода сторін про те, щоб вирішити проблему взаємин так званою пакетною угодою, коли під час узгодження ціни буде вирішено питання оплати платежів за газ", - повідомив Продан.

Глава міненерго РФ Олександр Новак висловив сподівання, що "достатньо конструктивна" пропозиція російської сторони з приводу цін за червень, липень і серпень влаштує всі зацікавлені сторони.

За його словами, раніше досягнуті домовленості з Україною залишилися без змін. "Російська сторона на цих переговорах запропонувала пакетну угоду. Ми обговорювали питання, що стосуються погашення заборгованості за листопад-грудень, і в цьому сенсі ті домовленості, які на останній консультації були досягнуті про необхідність погашення заборгованості в розмірі 1,451 мільярда доларів, <...> залишаються незмінними до 10 червня, а також часткової оплати в розмірі 500 мільйонів доларів заборгованості, що накопичилася за квітень і травень", - сказав російський міністр.

Єврокомісар з енергетики Гюнтер Еттінгер оголосив, що тристоронні консультації можуть тривати у вівторок, 10 червня, або в середу, 11 червня.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram