ГоловнаЕкономікаДержава

Україні необхідно вводити єдину ціну на газ, - експерт

Різниця між вітчизняним та імпортним паливом сягає 2,7 грн за кубометр

Україні необхідно вводити єдину ціну на газ, - експерт
Фото: Макс Левин

Україні необхідно вводити єдину ціну на газ, вважає директор енергетичних програм центру "Номос" Михайло Гончар.

"Розрив у цінах був завжди, але з переходом на ринкові умови з Росією він значно збільшився", - сказав експерт агентству УНН.

На його думку, така ситуація призводить до спотворення ринку і дає невірні економічні сигнали.

"Правильно, що уряд вирішив поетапно підвищувати тарифи на газ для домогосподарств - домовився з МВФ зробити це за 5 років. Одноразове зростання цін призвело би до того, що населення просто не змогло б платити за газ", - сказав Гончар.

Експерт особливо підкреслив, що додаткові кошти від реалізації газу повинні надходити газовидобувним компаніям на розвиток газовидобутку, а не осідати у держпосередника в особі "Нафтогазу України".

"Цей процес має бути не просто контрольований, а жорстко регламентований. Інакше при діючій системі "Нафтогазу" у нас просто з'явиться кілька нових газових мільярдерів", - сказав він.

Також Гончар зазначив, що державним газовидобувним компаніям виділяють якісь кошти на розвиток, але вони незначні.

За інформацією "Нафтогазу України", газ українського видобутку закуповується у держкомпаній за ціною близько 400 грн за тис. кубометрів з ціною імпортного газу близько 3100 грн. Ціна українського газу не включає більшу частину капітальних інвестицій на модернізацію обладнання, геологорозвідку і розробку нових родовищ.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram