ГоловнаЕкономікаДержава

Рада ухвалила в першому читанні закон про електронну комерцію

Електронну угоду визнають на законодавчому рівні

Рада ухвалила в першому читанні закон про електронну комерцію
Фото: segodnya.ua

Верховна Рада у вівторок ухвалила в першому читанні важливий законопроект про електронну комерцію, який покликаний законодавчо врегулювати сферу онлайн-торгівлі і використання електронних грошей. За нього проголосували 244 депутати.

Цей закон, зокрема, введе в українське законодавство нові терміни, такі як електронна комерція, електронний товар, електронна торгівля, інтернет-магазин та інші. Однією з головних новацій при цьому є введення поняття електронної угоди, яка передбачає можливість дистанційного оформлення угоди за допомогою електронного листа або заповнення електронної форми на сайті.

Підписати таку електронну угоду можна буде "одноразовим ідентифікатором" - буквено-цифровим кодом, який передається покупцеві на мобільний або на електронну пошту.

Електронні документи та електронні повідомлення за такої угоди можуть бути використані як докази в суді.

Як повідомляє AIN.ua зі слів депутата Ольги Бєлькової (один із авторів законопроекту), цей проект фактично покликаний врегулювати те, чого ринок досяг сам. Близько 17 млн осіб щорічно купують товари і замовляють сервіси в Інтернеті в Україні. Обсяг ринку e-commerce становлять близько $2 млрд на рік, але ця цифра могла б скласти десятки мільярдів, зазначила депутат. Заважає розвитку ринку те, що держава не визнає електронні угоди нарівні з письмовими, що і покликаний виправити проект закону.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram