ГоловнаЕкономікаФінанси

У Межигір'ї знайшли докази зв'язку Укрбізнесбанку із "Сім'єю"

Банк обслуговував усі фірми, пов'язані з резиденцією Януковича

У Межигір'ї знайшли докази зв'язку Укрбізнесбанку із "Сім'єю"
Фото: ubb.com.ua

Укрбізнесбанк обслуговував більшість компаній, що належать оточенню екс-президента Віктора Януковича, і виконував роль розрахункового центру "Сім'ї".

Про це йдеться в розслідуванні "Фінмайдану".

Найбільш показовим доказом тісного зв'язку УББ й оточення екс-президента стали документи, знайдені в колишній резиденції Януковича "Межигір'я".

Вони свідчать про те, що в УББ були відкриті рахунки всіх фірм, причетних до створення та функціонування президентської резиденції: від основної компанії Януковича "Танталіт", девелоперських компаній "СПС-Груп" та "АВК", які будували резиденцію, до компанії "КиївУніверсалСервіс" (ЖЕК "Межигір'я"), охоронної фірми "Делліт", благодійного фонду "Відродження України", на який оформлено ділянку землі президентської резиденції, і Будинку лісника - власника мисливської резиденції "Сухолуччя".

Частину витрат на будівництво й утримання "Межигір'я" також здійснювали через УББ.

Причому ціни послуг, оплачених через УББ, виглядають або суттєво завищеними, або навіть фіктивними. Приміром, за моніторинг ЗМІ в питанні цін на нерухомість за 2010 рік фірма "АВК" заплатила 47 млн грн, хоча експерти оцінюють вартість такого дослідження у 20 тис. грн.

Більшість виконавців таких дорогих проектів уже давно банкрути. Наприклад, фірма "Гекса Україна", заснована 2007 року, проводила аналіз ринку нерухомості соціального призначення на замовлення "АВК", - ліквідована у 2011 році. Серед ліквідованих контрагентів - "АРС-Альянс", "Деса ЛТД" (проіснувала менш ніж рік), "Блумарін Буд", "Вілмарк", "КФ Астінал".

Зазначимо, що за чотири роки при Януковичі Укрбізнесбанк, який займав 63 місце за активами в класифікації Нацбанку, зумів піднятися до початку 2014 року до 39 позиції.

До 2010 року УББ очолював Сергій Арбузов.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram