ГоловнаЕкономікаБізнес

Терміни будівництва очисних споруд у Борисполі можуть зірвати

Суд арештував 180 млн грн на рахунках "СПР-Груп"

У компанії заявляють, що ці гроші виділено з держбюджету в грудні 2013 року для будівництва очисних споруд у Борисполі та Баришівці. Рішення про арешт 180 млн грн на рахунках компанії ухвалено 19 травня суддею за клопотанням слідчого обласної міліції, узгодженим із прокуратурою.

"Попри всі процесуальні норми, ми дізналися про арешт рахунків, коли намагалися оплатити постачання дорогого обладнання від закордонних постачальників. За графіком будівництва, ми виконали 60% робіт і зараз на стадії встановлення обладнання для майбутніх очисних споруд", - повідомила юрист "СПР-Груп" Валерія Морозова.

"Нас не викликали до зали суду на засідання, не вручили ухвалу. У зв'язку з відсутністю фактів заподіяної шкоди (оскільки грошові кошти, виділені з державного бюджету несанкціоновано не перераховувалися з рахунків "СПР-Груп"), відсутністю цивільного позову, а також підстав для конфіскації майна юридичної особи суд не мав достатніх доказів для такої ухвали. Свої вимоги і правову позицію ми вже виклали у клопотанні про зняття арешту, яке згідно з установленим законом порядком надіслано до суду", - додала вона.

Директор "СПР-Груп" Руслан Харів і собі заявив, що арешт рахунків компанії без пред'явлених звинувачень, з порушенням усіх процесуальних норм може свідчити про "прокурорсько-судове рейдерство" і загрожує зривом термінів виконання державного замовлення.

"Крім того, страждає репутація компанії перед іноземними партнерами, нас очікують штрафні санкції за зрив закупівель обладнання та за несвоєчасну виплату зарплати співробітникам. У фіналі страждають жителі Борисполя, навколишніх сіл і пасажири аеропорту "Бориспіль", який може затопити нечистотами старого колектора", - зазначив він.

За словами Харіва, арешт рахунків спричинить зупинку будівництва, можливе звільнення більш ніж 40 працівників, припинення поставок обладнання і зумовить штрафні санкції, а також кримінальну відповідальність за невиплату зарплати. "Комусь, ймовірно, вигідно, щоб "СПР-Груп" не зміг виконати свої зобов'язання", - додав він.

У "СПР-Груп" зазначили, що раніше в ЗМІ була розгорнута масована кампанія, спрямована проти підприємства, "яка ґрунтувалася на "витоках" із матеріалів прокуратури Київської області та голослівних звинуваченнях слідства". "При цьому прокуратура жодного разу не відвідала "СПР-Груп" і не запросила жодного документа щодо споруджуваних об'єктів. "СПР-Груп" навіть звернулася з відкритим листом до міністра МВС, Генпрокурора та голови СБУ з проханням розібратися в ситуації і готова надати всю необхідну інформацію", - наголосили в компанії.

"Абсурдність звинувачень у нецільовому використанні коштів ми довели, запросивши численних журналістів безпосередньо на об'єкт. Вони разом з керівниками Мінрегіонбуду та міським головою Борисполя змогли переконатися, що роботи виконані більш ніж на 60% і тривають з випередженням графіка", - сказав Харів.

"Важливо зазначити, що замовники цілком задоволені перебігом будівництва. Начальник управління капітального будівництва Мінрегіонбуду Микола Бригадир ще тиждень тому був переконаний, що ніщо не завадить здати об'єкт вчасно", - додав він.

"Ми повністю контролюємо процес будівництва і використання коштів. По закінченню кожного окремого виду робіт ми складаємо проміжні акти їхнього прийому, які надаються для звіту в казначейську службу", - заявив керівник управління.

За словами керівництва підприємства, кошти, виділені відомством (230 млн грн), "СПР-Груп" використовує грамотно і за призначенням. Мер Борисполя Анатолій Федорчук також назвав очисні споруди "будівельним об'єктом номер 1" не тільки для міста, але й для аеропорту "Бориспіль", оскільки йдеться не тільки про екологію та якість стоків, а й про безпеку польотів.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram