ГоловнаЕкономікаФінанси

Міністр фінансів вважає, що гривня більше не спадатиме

Шлапак назвав оптимальний курс для української економіки

Міністр фінансів вважає, що гривня більше не спадатиме
Фото: www.dyvys.in

Міністр фінансів Олександр Шлапак вважає, що гривня більше не спадатиме, а коли закінчиться збройний конфлікт на сході України, її курс може навіть зміцніти.

"Ми зробили всі розрахунки бюджету і наразі не змінюємо їх. У середньому за рік курс буде 10,5 грн/дол. Зараз курс 12. Очікуємо, що далі буде трохи легше", - заявив він журналістам.

Шлапак зазначив, що бої на сході негативно впливають на курс, але Нацбанк має достатньо можливостей для контролю ситуації на валютному ринку.

"Є речі, з якими ми ніколи не стикалися, як, наприклад, війна, яка сьогодні вимиває кошти з банківської системи, і НБУ стикається з новими для себе труднощами. Вони мають досвід і можливості тримати ситуацію наразі на тому рівні, який є, але тільки-но вщухне конфлікт, ми зможемо опустити курс", - сказав міністр.

Міністр фінансів припустив, що для балансу зовнішньої торгівлі товарами і послугами був би достатнім курс 10,5 грн/дол., а щоб ще дужче стимулювати експортні потоки, потрібно, щоб курс був на рівні 11,0 грн/дол. Відповідні питання ще обговорюватимуться урядом і Національним банком.

Нагадаємо, в основних засадах грошової політики на 2014 рік сказано, що НБУ не буде витрачати резерви на підтримку курсу гривні і не збирається повертатися до політики стабільного долара. Як і зараз, офіційний курс гривні до долара встановлюватимуть залежно від котирувань на міжбанку.

 

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram