ГоловнаЕкономікаФінанси

Банкіри хочуть змінити ставку податку на доходи від депозитів

У Києві пройшло засідання Клубу банкірів

Банкіри хочуть змінити ставку податку на доходи від депозитів
Фото: Макс Левин

Члени Клубу банкірів, а також провідні українські банкіри й експерти ринку обговорили ситуацію на банківському ринку і можливі шляхи стабілізації фінансової системи в цілому на засіданні Клубу банкірів, яке відбулося в Альфа-Банку Україна.

Як зазначили учасники зустрічі, на стабільну роботу банківської системи впливає не тільки нестійкий валютний курс, поточна економічна ситуація в країні та окремих її регіонах, а й зміна системи оподаткування доходів від депозитів і введення спеціального податку, який сплачуватимуть банки України за ставкою 18% із 1 липня 2014 року. Базою оподаткування будуть відсотки за депозитами фізичних осіб.

"Ми всі розуміємо доцільність і необхідність участі банківської спільноти в поповненні державного бюджету, - наголосив під час засідання Роман Шпек, старший радник Альфа-Банку Україна. - Дуже важливо, щоб це були ефективні кроки, які сприяли б реалізації здорової економічної політики. Тема оподаткування доходів від депозитів може стати визначальною для стабільного розвитку банківської системи".

Згідно з чинним законодавством, з 1 липня 2014 року доходи фізичних осіб у вигляді депозитних відсотків будуть обкладати податком за прогресивною сіткою - 15-20-25% залежно від розміру доходу. Таке нововведення мало замінити норму Податкового кодексу України про оподаткування відсотків від депозитів фізичних осіб у розмірі 5% (з 1 січня 2015 року).

Голова правління Укргазбанку Сергій Мамедов зазначив: "Закон про оподаткування варто залишити в тому вигляді, який вже існує, і в разі потреби - переглянути відсоткову ставку. Якщо доцільно підвищити її, це рішення необхідно приймати на рівні Кабінету Міністрів, спираючись на нинішні економічні пропорції. Якщо самі банки будуть виступати адміністраторами процесу, то податків надходитиме більше, оскільки відповідальність і фінансова культура банків на сьогодні вища, ніж у населення".

"Цей податок необхідно було вводити поступово, тоді, коли ситуація в країні була більш стабільною і не спостерігалося відтоку депозитних коштів з банківської системи, - наголосила під час засідання Вікторія Михайльо, голова правління Альфа-Банку Україна. - Навіть у разі введення оподаткування доходів фізичних осіб у вигляді процентів за депозитами, відтік вкладів може продовжитися через недовіру самих вкладників до нововведень. Проте бюджет країни необхідно поповнювати і виконання програми МВФ ніхто не скасовував, саме тому найближчим часом ми плануємо поставити на широке обговорення в НАБУ питання про необхідність введення лінійної ставки оподаткування доходів фізичних осіб у вигляді відсотків. Зважаючи на економічну ситуацію в Україні, максимальний розмір ставки може сягати 15%".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram