ГоловнаЕкономікаДержава

Яценюк запропонував ЄС закуповувати російський газ на східному кордоні України

Україна нагадала, що Росія не входить до Енергоспівтовариства

Яценюк запропонував ЄС закуповувати російський газ на східному кордоні України
Фото: EPA/UPG

Прем'єр-міністр Арсеній Яценюк запропонував Європейському Союзу перенести точку прийому російського газу на східний кордон України.

Про це йдеться у зверненні прем'єр-міністра Арсенія Яценюка до керівництва Єврокомісії та лідерів держав Євросоюзу, витяги з якого оприлюднила прес-служба Кабміну.

"Україна як учасник Європейської енергетичної хартії та Енергетичного співтовариства офіційно заявляє свою позицію про необхідність спільної модернізації та експлуатації української газотранспортної системи, включаючи підземні газосховища, українською державою із залученням інвесторів з Європейського Союзу та Сполучених Штатів Америки", - заявив прем'єр.

"Окремо зазначаємо, що Російська Федерація не є стороною згаданих міжнародних інструментів, які встановлюють прозорі правила забезпечення енергетичної безпеки європейського континенту. У цьому контексті пропонуємо перенести точку прийому російського природного газу на російсько-український кордон і підписати нові відповідні договори, що дозволить європейським газовим компаніям використовувати вільні потужності українських підземних сховищ газу", - заявив Яценюк.

Нагадаємо, зараз Україна змушена сама наповнювати підземні сховища газу для забезпечення надійного транзиту газу у зимовий період. Зараз у них знаходиться тільки 10 млрд кубометрів палива, при тому що минулий опалювальної сезон почали з 18 млрд кубометрів газу в ПСГ. Накопичити достатню кількість палива при наявності невирішеної суперечки навколо ціни на російський газ Україні самостійно не вдасться.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram