ГоловнаЕкономікаДержава

Обсяг торгівлі між країнами МС за три роки не зріс ані на відсоток

Єдиний митний простір виявився неефективним

Обсяг торгівлі між країнами МС за три роки не зріс ані на відсоток

За три роки, які минули після скасування торговельних бар'єрів у рамках Митного союзу, вартісний обсяг взаємної торгівлі між Росією, Казахстаном і Білоруссю не зріс ані на відсоток.

Про це пише "Коммерсант" з посиланням на дані Євразійської економічної комісії.

З моменту запуску в липні 2011 року єдиного митного простору, що означало зняття більшості митних бар'єрів і уніфікацію торговельних правил, бурхливе зростання товарообігу між країнами МС спостерігали лише в першому кварталі 2012 року - на 21%, що забезпечило 7,5% за підсумками року. Але його компенсувало майже дворічне спадання: порівняно з першим кварталом 2011 року обсяг взаємної торгівлі в першому кварталі 2014-го скоротився на 0,03%.

Обсяг торгівлі товарами між країнами Митного союзу в першому кварталі 2014 року скоротився на 12,6%. Причому взаємна торгівля між Росією, Казахстаном і Білоруссю просіла значно сильніше, ніж із зовнішнім світом (на 2,1%).

У першому кварталі цього року суттєво зросли взаємні поставки між Білоруссю і Казахстаном, однак через невеликий обсяг вони не змогли вплинути на показники загальної торгівлі всередині МС. Торгівля ж між Казахстаном і РФ просіла на 13% (її частка - 30,8%), а РФ і Білорусі - на 7,3% (частка 67,7%).

Чиновники пояснюють ситуацію зниженням цін на нафту, зростанням енергоефективності та локалізацією машинобудування в Казахстані, очікуючи, що за підсумками року "ситуація буде іншою".

Нагадаємо, згідно з останнім опитуванням Центру Разумкова, тільки 18% жителів України хотіли б, щоб Україна вступила до Митного союзу.

За інтеграцію з ЄС виступають більш ніж 50% громадян.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram