ГоловнаЕкономікаДержава

Медведєв наказав "Газпрому" припинити няньчитися з Україною

Міллер готує "Нафтогазу" авансовий рахунок за червень

Медведєв наказав "Газпрому" припинити няньчитися з Україною

Прем'єр-міністр РФ Дмитро Медведєв доручив "Газпрому" перейти з Україною на передоплату постачань газу.

"Час припинити няньчитися, і від завтра переходьте на попередню форму оплати", - заявив він у понеділок, 12 травня, голові "Газпрому" Олексієві Міллеру під час робочої зустрічі, пише ИТАР-ТАСС.

У відповідь Міллер заявив, що "Газпром" у вівторок виставить Україні попередній рахунок на оплату газу в червні. За його словами, Україна матиме час до 2 червня оплатити його.

Україна в травні погасить $2,2 млрд боргу перед "Газпромом"

Якщо передоплата не надійде, то Україні в червні постачать нуль кубометрів газу. "Слід звернути увагу, що це не припинення постачань газу, а постачання газу в країну відповідно до передоплати, з погляду, скільки Україна газу купила", - сказав Міллер.

Він заявив, що фізично борг України становить 9,42 млрд кубометрів газу. За словами Міллера, фактично це можна порівняти з річними безкоштовними постачаннями "Газпрому", наприклад, у Польщу.

Нагадаємо, газовий контракт між Україною і Росією передбачає можливість переведення України на передоплату, якщо станом на 7 число місяця, наступного за місяцем постачання, "Нафтогаз" не оплатив виставленого рахунку. У такому разі "Газпром" має право до 16 числа місяця, що передує місяцю постачання, виставити попередній рахунок.

Фактичні постачання в такому разі здійснюють в обсягах, що відповідають сумі оплати, внесеній українською стороною.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram